zel
(Video) Ziua Europeană a Limbilor străine marcate și la Botoșani
26 septembrie 2017
bogdan caurausu lansare
(Video) Bogdan Cărăușu și-a lansat primul volum de versuri
28 septembrie 2017
Vezi tot

Două vorbe de suflet despre “Animetria” lui Bogdan Cărăușu. Cartea se lansează joi, la Biblioteca ‘Mihai Eminescu”!

carte bogdan

bogdan carausuJoi, ora 17.00, la secția de împrumut carte copii a Bibliotecii “Mihai Eminescu”, se va lansa cartea intitulată “Animetria”, un volum poezii, primul, al tânărului Ionuț Bogdan Cărăușu. Absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (studii total opuse unei pasiuni concretizate, iată, printr-un volum de debut deloc de neglijat!), Bogdan s-a remarcat în Botoșani ca liderul străzii.  A fost tânărul care umbla cu steagul românesc în spate, strigând cât îl țineau plămânii “Jos Corupția!” și convingând botoșănenii să nu fie indiferenți, să-i facă bucăți pe politicienii care le ucid țara.

Paranteză. Mi-aduc aminte întâlnirea cu Bogdan.  L-am sunat pentru un interviu ca urmare a protestelor al căror lider a fost. Ana Iftodeanu a fost cea care l-a intervievat atunci. I-am zis că vreau un interviu cu el. În primă fază, ușor incert răspunsul, aproape nu. I-am subliniat apoi că e pentru un ziar scris de copii iar răspunsul a fost un da categoric. Ulterior, mi-a explicat că se săturase de câte declarații făcuse într-un timp atât de scurt, dar l-a convins ideea de ziar pentru copii. Ne-am întâlnit pentru 10 minute într-un local și am stat mai bine de jumătate de oră. Un om de dialog, savuros, sincer, devotat țelului propus. L-am admirat de la prima întâlnire. Am continuat să comunicăm, să colaborăm. De dragul copiilor-reporteri, în interesul orașului, pentru oameni.  Bogdan e un om cu care se poate discuta orice. Închei paranteza.

Probabil că admirația reciprocă ce s-a născut de la întâlnirea cu interviul a făcut să fiu printre primii care am intrat în posesia primei sale cărți sau oricum s-o am încă dinainte ca ea să se lanseze. O carte care m-a șocat din titlu. Animetria. Activez datele mobile, tastez, dexonline… Nu gasesc definiția cuvântului. Caut în dicționarul gros și mare din bibliotecă. Nici acolo. Dau paginile cărții. Descopăr. “Știința de măsurare a sufletului”. Îmi place.  Am făcut imediat legătura. Anima = suflet (pe acolo oricum), metria = a masura (la fel, pe acolo oricum!)

Poeziile scrise de Bogdan sunt speciale tocmai prin sensul multiplu al versurilor, prin poveștile care se desenează în spatele rândurilor scrise, prin jocul ăsta de cuvinte un pic abstract, natural și sincer al autorului. Are har pentru rimă și ritm, versul lui emană și o cultură bogată dobândită din cărți multe citite de mic de autor. Asta am simțit citindu-i cărțile.  Nu sunt un specialist în zona de cronică literară și niciun un maestru al cuvintelor. Scriu ce simt și ce mă impresionează pozitiv sau negativ.

Dau câteva exemple din carte pentru exemplificare, pentru a atrage atenția, căci e o carte care merită mai mult de o simplă lansare. “Mânia e o pasăre de pradă cu ghearele înfipte în sternul gol” (Negare), “Răzleț câte-o corvoadă răsună-n bunget/În muget de cuget/ Și-o șleahtă de șleampete șoapte/ Țâșnește din vârtejuri  de gâtlejuri oarbe” (Desagă cu șagă), ” Și sufletul, /Ehei, sufletul mi-e spin înfipt în fruntea timpului, /Un ghimpe în coasta de drac a destinului” (Identitate), “Negru tăciune pe suflet de mi-ai pune/un fulg de nea ar părea, căzut în rugăciune” (Altfel de autoportret), “Ți-ai așezat clocotul inimii pe gura mea însetată de viață/Și mi-ai dat să beau  lumină,/Dar acum simt că mă dor picăturile de ploaie, /Mă dor de parcă ar fi lacrimile tale care mă îneacă,/Când supărată stai și plângi și-ți țin capul în mâini/Nu fi prostuță, nu mai plânge/Sărută-mă și-atât!”(Iertare), “Și-atunci, de ce râzi de mine?/Mă muștruluia o oală spartă…/Să știi că are dreptate, mi-am zis, /Oare nu suntem doar cioburi/în care adevărul se reflectă diferit?” (Morala) sau “Purtam cerul senin în ghiozdan,/ Desenat stângaci pe o coală pentru școală/Și-n suflet o mână-ntinsă-n nesfârșire, /Copilărie, întinde-ți mâna înc-o dată/Să-mi ridici capul în nori” (Copilăria).

Recunosc, deși e greu să alegi din cele aproape o sută de poezii ale volumului doar una care să fie preferată (știți voi, întrebarea aia inocentă când eram mai mici: dar ție care îți place mai mult și mai mult?) ar fi totuși una între toate. Poate și pentru că Bogdan reprezintă aceeași generație ca mine și rezonez la timpul descris, îmi place aparte poezia “Copilăria” pe care, nu întâmplător, am lăsat-o pentru exemplificat cu versuri, ultima. E un tablou, un murmur, un freamăt, un suflet în care eu însămi m-am regăsit. Și aș mai completa la  modesta mea descriere că am vaga senzație că premiul obținut de autor la concursul “Porni Luceafărul” constând în editarea acestei cărți despre care scriem acum, nu va fi ultima pentru poezie. Nu m-ar mira chiar Premiul Opera Prima de la Premiul “Mihai Eminescu” din ianuarie sau oricum o nominalizare.  Chiar firesc pentru calitatea, sinceritatea și sublimul rândurilor cuprinse într-un titlu original tipic, aș spune “vărsătorilor” (Bogdan e născut sub acest semn zodiacal și se știe vărsătorii sunt ușor avangardiști și originali în ceea ce fac), ANIMETRIA.

 

Despre evenimentul de joi, 28 septembrie: Editura Timpul și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani vă invită la lansarea volumului de debut al poetului Ionuț-Bogdan Cărăușu. Lansarea volumului de poezie intitulat „Animetria” va avea loc joi 28 septembrie 2017, ora 17:00, în Secția de împrumut pentru copii (clădirea Nord-Proiect) a Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani. Prezintă poetul Gellu Dorian și actrița Lidia Uja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *