IMG_20171201_095308
Propagarea spiritului Buzz și alegerile pentru șefia redacției
3 decembrie 2017
magazinul-junior
Câștigătorii lunii decembrie la rubrica “FashionJUNIOR”
6 decembrie 2017
Vezi tot

Modele de bună practică între Botoșani și Bălți

flutur si ciobanu

primarul flutur primarul seremetPrima mea vizită la Bălți s-a produs într-o zi în care l-am pierdut pe regele Mihai, una dintre figurile emblematice ale istoriei neamului românesc. Teoretic, nicio legătură. Nici măcar practic. Dar nu mi se pare deloc întâmplător chiar dacă nu știu a explica. Am plecat cu o delegație de ziariști și primarul Cătălin Flutur  în baza unui acord de cooperare  între municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Botoșani din România. Pentru mine și prima ieșire în  țara de dincolo de Prut, un motiv în plus de  curiozitate. Am privit povestea deplasării noastre din punct de vedere jurnalistic, dar și ca om, unul care își dorește pe viitor o unire a noastră cu moldovenii de dincolo de granițe. Mi-am dat seama că ne desparte doar o graniță, noi de fapt suntem același suflu, același grai, aceeași chemare. Avem idealuri comune, idei similare. Ambele țării, ambele municipii își doresc dezvoltare pe toate planurile: cultură, economie, sport etc.  Cum spunea și primarul orașului Bălți, Igor Șeremet, acordul semnat de cele două orașe este unul multilateral, pe domeniul educației, științei, dar și economic, administrativ, precum și de preluare a unor modele de bună practică.

Moldovenii de la Bălți au venit la noi și au preluat câteva idei precum conceptul de amplasare a  parcărilor private și publice sau mecanismul de reparații capitale a drumurilor. A venit rândul botoșănenilor de a învăța din administrația moldovenilor de peste Prut.  Bălți, ca oraș, la prima vedere nu impresionează deosebit, e o urbe cu circa 130.000 de locuitori, este al treilea oraș din Moldova după Chișinău și Tiraspol și are o suprafață de circa 7800 ha. Are un teatru ce poartă numele lui Vasile Alecsandri, un pietonal imens și un parc ce așteaptă să fie reamenajat. Aproape ca Botoșaniul. Altceva impresionează de aproape un deceniu la Bălți. Acum șapte ani, la Bălți a fost realizată o zonă economică liberă. A fost condiția impusă de compania germană Draxlmaier pentru a investi la intalnireBălți. A promis atunci 3000 de locuri de muncă, iar astăzi fabricile asigură peste 5000 de locuri de muncă oamenilor din municipiu. Partea fericită e că în Bălți vezi și foarte multe fețe tinere și nu mă refer la elevi, iar asta se datorează, categoric, și acestei investiții. Tinerii rămân în localitate pentru că au unde muncii. Salariul pe care îl ridică un angajat al companiei care creat ZEL este de patru ori mai mare decât la celelalte locuri de muncă din oraș. A fost modelul de bună practică pe care noi, botoșănenii, am fost invitați draxlmeiersă-l analizăm.

Zona Economică Liberă (ZEL) s-a creat la Bălți în 2010, cu scopul dezvoltării social-economice a regiunii Bălți, însă povestea s-a extins treptat pe întregul teritoriu al țării. În 2010, compania avea cinci rezidenți iar șapte ani mai târziu numărul lor crește la 54. Una din fabricile de cablaje auto care produce marfă în proporție de 80 la sută pentru compania Draxlmaier are o cifră de afaceri anuală de 120 de milioane de euro în prezent. Se estimează ca până la finele anului 2018 cele circa 5000 de locuri de muncă create de companie să fie dublate chiar.  Desigur că afacerea care a luminat la propriu și la figurat municipiul Bălți a beneficiat și aici pare că este și esența bunei practici pe care gurvernul român trebuie s-o simtă. Compania a beneficiat de o serie de avantaje precum protecția investiției din partea statului, acordarea unui tratament vamal preferențial, scutire la plata impozitului pe profit de 50%, plus garanția guvernului că toate aceste facilități acordate rămân valabile pe o perioadă de 10 ani. “Vizita în Zona Economică Liberă ne va lăsa uimiți, ne va pune pe gânduri, pentru că va depinde de noi dacă vom avea puterea de a-i influența pe guvernanții noștri să luăm drept model de bună practică această idee care este o mină de aur pentru Republica Moldova”, spunea primarul Cătălin Flutur la întânirea de la Primărie cu primarul Igor Șeremet, înainte de vizita noastră la impresionantul ZEL.  Primarul Flutur a lansat chiar ideea, cu această ocazie,  de a sprijini realizarea unei școli românești la Bălți în baza acordului semnat între cele două municipalități, dar despre această idee într-un alt articol.

delegatieDincolo de faptul că salariul pe care îl câștigă un om în ZEL este tentat, compania asigură oricărui salariat școlarizare. “Compania Draxlmaier deține un compartiment special care se ocupă cu școlarizare angajaților ce durează trei luni și în afară de asta, compania noastra investește foarte mult în educație. A dotat laboratoare, la școala profesională Draxlmaier a investit foarte mult în laboratoare, le -a oferit și spațiile de birouri”, spune administratorul companiei Marin Ciobanu. În timpul întâlnirii cu directorul companiei aflasem cu toții vestea tragică a dispariției Regelui Mihai. Impresionat și afectat de vestea primită, primarul Cătălin Flutur a cerut să ținem un moment de reculegere pentru Majestatea Sa, Regele Mihai. Întâlnirea și-a urmat apoi cursul firesc.   Traseul a continuat cu o vizită la una din fabricile care produc cablaje auto, un loc ce impresionează prin curățenie, prin ordine, prin plăcerea și prin destinderea cu care lucrează muncitorii. E într-adevăr un model de practică, o reușită, o idee ce a mai tăiat din aripile migrației ce n-a ocolit în anii aceștia nici Bălțiul.

P.S. I-am oferit primarului Igor Seremet (mi-ar plăcea să cred, tot ca un model de bună practică!) câteva exemplare din numărul 69 al ziarului Buzz, explicându-i totodată despre conceptul publicației: un ziar scris de copii și adolescenți care există în Botoșani. Edilul orașului Bălți m-a asigurat că va da mai departe  ideea direcției culturale pe care o are la Primărie, în vederea unei colaborări și în acest sens. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *