LIVE text de la evenimentul 7 ani de acasă; Dragoș Pătraru a ajuns la Botoșani, AFLĂ detaliile conferinței în timp real!
23 februarie 2018
images (24)
CUM va arata programul in PLAY-OFF! Botosani si GazMetan se intalnesc iar in ultima etapa pe MUNICIPAL! Vezi cand vine DINAMO la BOTOSANI!
25 februarie 2018
Vezi tot

Am scris o poveste frumoasă alături de un om senzațional

aniversare

Sunt încă sub influența evenimentului nostru aniversar. 400 de oameni într-o sală generoasă, spectaculoasă chiar, ca cea de la Hotelul Rapsodia. Pentru prima dată Buzz, comunitatea asta mică, dar atât de fericită pentru fiecare detaliu pe care îl face, a reușit să adune atâta lume la un loc. Am insistat, ne-am dorit, am căutat, a fost visul nostru ca 7 ani să însemne ceva spectaculos. La sfârșitul lunii ianuarie, când am avut o ședintă de Colegiu Redacțional cu tema asta: ce facem pentru a marca cei 7 ani, am stat vreo două ceasuri, căutând idei. Nimic nu ne plăcea. Voiam altceva. În mintea noastră, clar, clocotea ideea că 7 ani trebuie să însemne o nouă etapă în viața Buzz. Una superioară.  Relu a zis, întrebat fiind ce părere are: Invitați un om mare. În clipa aia, am luat numărul de telefon al lui Dragoș Pătraru și am sunat. Copiii de la Buzz voiau demult să-l întâlnească, să-i vorbească, să “fure” ceva din experiența lui profesională.  Am sunat. Am vorbit. A acceptat. Pe loc. Au urmat apoi munca, alergătura, forfota.

Partea frumoasă e că toți, de la un capăt la altul, ne-am mobilizat. De la mic la mare. De la a căuta sponsori, la distribuirea invitaților, lipirea afișelor, promovarea pe rețelele de socializare, la realizarea filmului aniversar. Ce s-a întâmplat vineri seară, a fost zâmbetul pe care copiii aceștia îl meritau. Ei își scriu cu fiecare eveniment, cu fiecare întâmplare petrecută la Buzz povestea vieții. Și fac asta deoarece se implică, respiră în ritmul cerut de povestea pe care o scriu. Uită că sunt niște copii doar. Iau camera în mână și filmează. Iau laptopul și bat în tastele lui până la ultima suflare. Au făcut impecabil chiar un liveText de oameni mari. Stau la sunet. Da, cam tot ce se întâmplă la Buzz, e făcut și realizat de niște copii, pentru că acesta e conceptul nostru. Ei, copiii, sunt doar supravegheați, îndrumați, sfătuiți. Ascultă și fac. Vin cu idei. Sunt peste tot. (precum cafeaua din Facefood :P) Au fost cei care au vândut cărțile deși nu le-a cerut nimeni asta în mod insistent. Cei mai mari au avut grijă de piticii mai gălăgioși. Au făcut fotografii la eveniment. Au posibilitatea, aici, la Buzz, să învețe din propriile greșeli și asta e important.

Dragoș Pătraru a fost spectaculos. Știam cu toții că așa va fi. A fost întâmpinat în aplauze, cu oameni în picioare, scandându-i numele.  A trecut cu o lejeritate uluitoare de la o temă la altă. De la starea Europei la  economie, la politică, la justiție, la educație, la alegeri. A dat exemple din propria viață pentru ca oamenii să înțeleagă că noi suntem responsabili pentru ceea ce vrem să se întâmple. Le-a transmis tinerilor să facă ceea ce le place. A vorbit mult despre educație, ceea ce e firesc în condițiile în care în sală erau și mulți profesori, dar și mulți tineri.

“Școala noastră e construită pe acele tipare vechi și ce face foarte rău școala noastră este să le distrugă copiilor  încă de la creșă și grădiniță orice ține de creativitate, personalitate. Lucrurile acestea sunt distruse de școală. Gândiți-vă că orice copil se naște cu o dorința de a afla lucruri. Ce fac copiii înainte să meargă în două bețe? Copiii cad. A văzut vreodată cineva vreun copil înainte să meargă; bă, rahat, chestia asta nu este pentru mine și m-am hotărât să mă târăsc de mâine. Pentru că ne naștem cu toții cu o dorință incredibilă de-a afla lucruri. După aia ajungi la școală. Ce se întâmplă? Intri într-un sistem imbecil de pedeapsă -recompensă. Este cea mai mare nenorocire care ni se întîmplă după ce ne naștem. (…) Copiii sunt motivați să facă lucruri atâta vreme cât lucrul făcut este și recompensa, de aia sfatul meu este să faceți ce vă place, pentru că din acel moment nu veți mai aștepta recompense externe cum ar fi acea nenorocită de notă care, între noi fie vorba, la noi se dă pe lucruri idioate. Adică, un copil termină  școala știind niște lucruri absolut inutile- câte bătălii a dat Ștefan cel Mare, câți ani a domnit…, ce s-a întâmplat la nu știu care mare bătălie-astea sunt lucruri care spunem noi sunt cultură generală. Dar lumea s-a schimbat. Vreți să știți câți au murit în bătălia de la … aveți internetul, aveți cărți, zic acum în trei secunde. Deci, trebuie să vrem cu totul altceva de la școală. (…) Școala noastră nu te pregătește deloc pentru viitor.  Școala în acest moment, de la clasa I este în proporție de 50 la sută pierdere de timp. Nu-i mai omorâți pe copii cu teme, încercați la fiecare chestie care se face la școală: ce cu adevărat util și ce nu. Înscrieți-i în astfel de activități care cu adevărat îi pregătește pentru viață”, a spus Dragoș Pătraru.

A avut o părere dură despre starea Europei întrebat despre asta la eveniment. “Nu mai putem , apropos de starea Europei, să fim slugi în continuu, să acceptăm să lucrăm pe salariul minimum pe economie. Asta trebuie să înceteze, dacă vrem  ca cei mari să ne trateze ca pe niște parteneri. Deocamdată pentru ei suntem o piață de lucru ieftină și asta e trist”. A vorbit despre corupție, despre justiție, a adus practic ‘Starea nației” la Botoșani. A fost simpatic în dialogul cu piticii Buzz, Denisa Franț, Alexandru Rotaru, ambii intervenind cu întrebări, Denisa dorind să afle despre cum a început să fie reporter, iar Alex despre cum reușește să scape de emoții. Le-a răspuns firesc, dar coborând nivelul explicațiilor pe înțelesul vârstei lor. Și legat tot de educație, Pătraru a mai spus în atenția profesorilor, dar mai ales a părinților prezenți. “Lăsați copiii să-și aleagă un domeniu care le place lor foarte mult, să facă tot ce pot. Scopul unui om nu e să aibă un job ok, ci să fie fericit. Când ajung să fac ceva ce nu-mi place, mai bine ies din asta”.

Dragoș Pătraru, și e neapărat nevoie să spunem asta, nu ne-a acceptat nici măcar să-i asigurăm transportul considerând el firesc să lase banii, ca donație, pentru redacția Buzz. Am primit, vineri, bucuria unei prietenii din partea unui om care vrea ca România să-și recapete demnitatea și știe, a și spus-o la evenimentul nostru, copiii aceștia o pot face, au motive s-o facă. Cuvintele sunt, categoric, prea mici pentru ceea ce a fost vineri, alături de el, pentru noul start pe care l-a dat lumii Buzz. După ședința de autografe pentru oamenii veniți la eveniment, autorul celor două cărți cu care a ajuns la Botoșani s-a alăturat micii petreceri a copiilor de la Buzz. Cu tort, cu șampanie, cu voie bună. După patru ore de vorbit în continuu, în picioare, după o altă oră de de dat autografe, Pătraru era în continuare cu energie pentru fiecare poză, pentru fiecare autograf, pentru fiecare întrebare de la copiii care au dorit să-și mai prelungească șederea lângă cel pe care îl puteți urmări în fiecare zi de luni până joi la “Starea nației”, la TVR1.

Fotografii mai multe aici.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *