ecaterina andronescuMinistrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dezvăluit în cadrul unui interviu oferit recent ce măsuri va lua în 2019 ca să îmbunătățească învățământul românesc.

Recent, ea a declarat că vrea să introducă un nou examen pentru elevii de liceu.  Aceasta a anunțat  că se vor înregistra unele schimbări în programul elevilor din ciclul primar și gimnazial, subliniind rezultatele dezastruoase înregistrate anul trecut la examenul de Evaluare Națională când, din păcate, 36% dintre cei care au susținut probele nu au reușit să obțină nota 5.

“Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2018 la clasa a VIII-a, adică am avut 36% dintre copii care nu au luat nota 5 la examenul de Evaluare Națională și am avut spre 40% cei care nu au promovat exameul de Bacalaureat, ceea ce ne nemulțumește. Ca urmare niște măsuri imediate se referă la încercarea de a avea în acest semestru pregătire remedială, prin ore suplimentare pentru cei care se manifestă în clase, fie că vorbim de ciclul primar sau gimnazial cu acese abateri de la linia corectă a acumulărilor”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Nu este nevoie de examen de admitere la liceu

Ministrul educației precizează că vrea să dea o atenție sporită școlilor profesionale. “Reglând cifra de şcolarizare şi crescând numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut. Deci nu avem cum să nu ţinem seama de acest lucru“, declară aceasta pentru HotNews.

Ministrul nu este de acord cu reintroducerea examenului de admitere la liceu.  “Din 2001, de când facem repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Uitaţi-vă dvs vara după ce se face repartizarea computerizată şi o să vedeţi că sunt licee în Bucureşti unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Ca urmare, să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul…dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui”. 

Am putea transforma liceele tehnologice în școli profesionale

Cât privește Bacalaureatul, Andronescu menționează că măsurile se vor lua mai ales în cazul liceelor unde rezultatele au fost foarte slabe. “Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice, şi nu numai, unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *