159_Alexandra_Penciu_RER_9639
Spectacolul “Micul Prinț”, unul muzical, la Cinema Unirea
9 februarie 2019
Dinamo declara război: “Hai sa le arătăm astora ce înseamnă Dinamo”
11 februarie 2019
Vezi tot

Podcastul Vocea Buzz, o idee nouă pentru micii reporteri. La ce și cum ne ajută!

podcastvocea buzz

Care-i treaba asta cu podcastul Vocea Buzz. Tot mai mulți oameni fac chestia asta și tot mai mulți oameni ascultă radio sub forma podcasturilor și atunci noi care suntem o echipă de copii și tineri frumoși, gălăgioși și talentați (scuze!), de ce să n-o facem? E o treabă nouă și pentru noi, o învățăm a face din mers, dar o vrem încercată, căci mi se pare un instrument absolut necesar în procesul de instrucție a unor puști care vor să învețe să facă jurnalism.

Dincolo de faptul că își vor asculta ei înșiși opera și vor învăța să-și adapteze/muleze vocea, vor deprinde niște abilități absolut necesare muncii gazetărești și, mai mult decât atât, vor descoperi (mai ales cei mai mici) că telefonul poate avea și o funcție creativă și stimulativă.

Adică, mergi la școală, se întâmplă o serbare, dai peste un coleg care desenează super în pauză, afli de o colegă care scrie o carte ori un profesor care face orele într-un fel aparte decât toți ceilalți ori efectiv ai parte de o activitate interesantă la o oră. Iată, scoți telefonul, cauți funcția de înregistrare, rogi profesorul să-ți aloce 2 minute de discuție, vii acasă, descarci, curățăm împreună materialul și… ai fost reporter pe cont propriu.

Știți cât de mult învață un puști din treaba asta?! Și nici nu-i mănâncă timp, dar îi dezvoltă abilitatea de a fi cu ochii în patru, de a simți chestiile alea interesante care se petrec în jurul lui, îl face să vadă în telefonul mobil și ceva creativ.

Mateea, colega noastră de 11 ani, de la Suceava a fost prima care a încercat treaba asta. Și-a stabilit o întâlnire cu Alexandra Cuza (tânăra de la Vocea României pe care o veți putea asculta LIVE la evenimentul nostru aniversar din data de 24 februarie, ora 11.00, la mall, et.4 ), și-a luat telefonul (încărcat!), s-a urcat în autobuz (singură) cu destinația Radio Top. Înainte, tot singură, și-a stabilit o strategie a întrebărilor (dacă veți asculta interviul aici, veți constata și voi că interviul e făcut cu o logică a vieții invitatului, logică pe care Mateea a gândit-o de una singură) și  când a ajuns la Radio Top, n-a fost decât discuția ca între două prietene (aproape nici nu -ți dai seama că Mateea are doar 11 ani, o dă de gol doar vocea de copilaș!) și iată interviul. Un interviu bine realizat, un interviu din care aflăm lucruri noi despre Alexandra, un interviu în care Alexandra s-a lăsat pradă destăinuirilor. Iar asta e o artă a jurnalistului bun: să știe să-și facă invitatul să se confeseze.

Desigur, planurile noastre cu acest podcast Vocea Buzz sunt mari și îndrăznețe (pentru o redacție care se susține din te miri ce, da, sunt îndrăznețe). Vrem să avem măcar 3 reportofoane în redacție (sunetul adus de reportofon nu se compară cu cel al telefonului mobil; telefonul mobil să fie instrument de înregistrare doar pentru cazurile când nu poți pierde subiectul), vrem să avem jingle-uri (ca la radio!), vrem să avem posturi diferite: interviuri, analize, dezbateri, cronici/recenzii de cărți/filme, noutăți din școli etc. Ideile sunt multe, dar, în mare, asta e ideea cu podcastul VOCEA BUZZ.  Vorbim, însă, mai multe despre ideea asta la evenimentul nostru aniversar din data de 24 februarie, ora 11.00, la mall (et. 4). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *