cele mai miciA doua ediție a taberei de jurnalism “Ai noștri tineri” se înscrie în litera succesului obținut când am dat startul proiectului Asociației Buzzmedia și a Memorialului Ipotești-Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, având finanțare de la Consiliul Județean Botoșani, dar și de la organizatorii amintiți.  Am optat pentru aceeași echipa de traineri- Larisa Avram (TVR, producător), Claudia Nicolau (actriță și producător TVR2), Camelia Banța (jurnalist Radio România Actualități), Dumitru Brehuescu (cameraman) pentru ca micii jurnaliști să aibă o continuitate în cele ce studiază la trainingurile găzduite de Amfiteatrul Laurențiu Ulici de la Ipotești.  Am dorit însă și  o surpriză iar, anul acesta, invitat a fost jurnalistul Doru Ionescu (TVR), ajuns la Ipotești, împreună cu Bogdan Sterpu (editor montaj), cu o dorință puternică de a împărtăși participanților din cunoștințele sale acumulate în zona de montaj.  Ideea de ansamblu a taberei a fost: e improtant să participi, dar relevant este să fii activ, să-ți dorești să fii mai bogat în experiență jurnalistică.

Totul a început sâmbătă cu festivitatea de deschidere. O ploaie de baloane galbene a deschis frumosul camping care îi aștepta pentru următoarele patru zile pe participanți. Locurile în care Eminescu a copilărit sunt potrivite cu ideea de studiu, de recreere, de adunat forțe pentru alte idei, pentru cotidianul îmbâcsit de griji. Tinerii îmbrăcați cu tricouri galbene, inscripționate cu numele taberei, entuziaști, veseli, dornici să mai respire o experiență unică, demnă de trecut în propriul CV.

ana florescuSâmbătă, după deschiderea taberei, Ana Florescu, muzeograf și om de cultură al Botoșanilor, le-a vorbit participanților despre calitatea de jurnalist a poetului Mihai Eminescu. Mai exact, anul acesta, s-a trecut în revistă perioada în care Eminescu era colaborator la ziarul Timpul. Copiii, mici și mari, au dovedit un viu interes pentru discuțiile punctate. Miruna Rusu de 10 ani a apreciat faptul că existența ziarului Buzz a făcut-o să conștientizeze calitatea aceasta de gazetar a poetului întrucât școala nu mai pune accent pe lucrul acesta, iar Mateea Ariciuc, de aceeași vârstă, a întrebat cu inocența firească, ce ar fi fost Eminescu astăzi dacă ar fi trăit.  Cei mai mari au ridicat însă probleme mai puternice ajungând, ca și la prima ediție, la sistemul actual de învățământ.

Mai multe fotografii aicioana tabultoc

La deschiderea evenimentului a avut loc și un moment organizat de Europe Direct Botoșani, împreună cu Asociația Buzzmedia și Asociația Cheia Sol. Una dintre lucrările câștigătoare la concursul organizat de Europe Direct Botoșani pentru 3 locuri libere în tabără a fost citită de Oana Tăbultoc. Aceasta a continuat momentul prin a cânta a capella puțin din celebra melodie a soților Doina și Ioan Aldea Teodorovici, “Eminescu”.

Duminică, primul training oferit participanților a fost cel de televiziune. Larisa Avram le-a explicat copiilor și adolescenților prezenți despre realizarea unui desfășurator de emisiune și împreună au realizat tiparul unei emisiuni. Cum cei mai mulți dintre participanți au propria lor emisiune la TeleBuzz.ro, copiii și tinerii prezenți au fost ochi și urechi, dorind să -și îmbunătățească formatul.  Actrița Claudia Nicolau i-a ajutat pe copii să conștientizeze imaginea lor în fața camerei de filmat și pentru ca totul să fie mai ușor de înțeles, actrița a simulat împreună cu copiii-reporteri un studio de televiziune. Participanții au citit de pe prompter, primind fiecare indicații despre postura în fața camerei, despre gesturile pe care au sau nu au voie să le facă, despre larisa avramrespirație, despre importanța articulării cuvintelor, despre importanța cuvintelor-cheie într-o frază citită în fața camerei de filmat.  Larisa Avram a fost și ea de față, de asemenea, cu sfaturi pentru micii jurnaliști, totul conjungându-se într-o învățare deosebită.

Mai multe fotografii aici.

Luni, jurnalistul Camelia Banța i-a învățat pe micii reporteri despre realizarea unei relatări radio, despre calitățile unui claudia nicolauinterviu bine realizat, iar în partea a doua, copiii au simulat ideea unui studio și o transmisie în direct de la un eveniment. Fiecare participant și-a ales un subiect despre care a vorbit după ce a fost anunțat de prezentatorul din fața microfonului radio. Camelia i-a ajutat pe fiecare în parte să înțeleagă unde greșesc, unde au de lucrat, astfel încât relatarea lor de reporter radio să fie cât mai bună. Mai multe fotografii aici.

A urmat Doru Ionescu cu un salut a la Cristi Minculescu de la Iris, cunoscut fiind faptul că jurnalistul TVR este un rocker înfocat. Le-a explicat participanților despre realizarea unui documentar tv, cu exemple de video-uri pentru a fi ușor de înțeles. Partea jurnalistică a aparținut jurnalistului iar detaliile tehnice au fost explicate de colegul său Bogdan cu care a venit la Ipotești. Cum în plină activitate este și concursul de reportaje Botoșani orașul meu drag, copiii au profitat de prezența camelia bantajurnalistului TVR pentru a-i cere idei și sfaturi cu priviredoru ionescu la realizarea reportajelor. Deschis, comunicativ și foarte încântat de ideea comunității Buzz, Doru Ionescu și Bogdan Sterpu au răspuns oricăror întrebări ale micilor reporteri. Mai multe fotografii aici.

Seara de luni a continuat cu un concurs de miss și mister la care au concurat chiar participanții din tabără. Evenimentul a fost organizat integral de membrii cercului de jurnalism, Anca Biciușcă, Alexandra Ciotir, Theona Adomnoae, Mădălina Brumă, Paula Ifrim. Au fost probe diverse, de la tradiționalele defilări în ținute de zi, de seară, sport, la probe de improvizație, de talent.  Au câștigat Mateea Ariciuc de 10 ani și Gabriel Șobachi. Declarațiile lor le puteți urmări aici.

Mai multe fotografii aici.

Marți, dis de dimineața, în amfiteatrul Laurențiu Ulici, din nou o mulțime de copii și tineri. De data aceasta, trainingul despre filmat. Copiii prezenți au aflat tehnici de filmat, dar și de montaj. Au învățat să-și perfecționeze realizarea materialelor video pe care le realizează în cadrul cercului de jurnalism Micii reporteri. sceneta tabara

O idee nouă pentru ediția de anul acesta, pornită tot din dorința participanților, a fost crearea unei scenete de teatru. Astfel, s-a dorit ca tinerii și copiii să înțeleagă diferența de abordare a unui text citit pentru o știre tv/radio și  text citit artistic. Sceneta s-a filmat în fața casei memoriale a poetului și a avut ca personaje pe Creangă, pe Caragiale, pe Maiorescu, pe Eminescu sau Veronica Micle.  Realizarea scenetei s-a făcut sub coordonarea actriței Claudia Nicolau și a producătorului Larisa Avram, ambele cunoscute pentru realizarea a zeci de emisiuni pentru copii la postul public de televiziune. Tot cu ajutorul celor două invitate, copiii au filmat chiar și o ediție a emisiunii Jurnalul copiilor, reușind astfel să mai afle lucruri noi din spatele unei denisaechipe implicate în realizarea unui astfel de produs.

Mai multe fotografii aici.

A fost și un training pe teatru susținut de către unui dintre participanți. Ilona Dănilă a fost cea care a dorit să le vorbească participanților, colegii ei de la ziar, despre importanța teatrului. Inițiativa sa a fost apreciata primind circa o oră pentru desfășurarea activității.

Mai multe fotografii aici.

Una peste alta, cea de-a doua ediție a taberei de jurnalism Ai noștri tineri a fost una de succes, cu participanți dornici de a învăța o meserie pe care o iubesc, cu traineri entuziaști și fericiți de întâlnirea pusă la cale, cu bucuria și fericirea de a fi dincolo de ceea ce vedem astăzi la televizor și chiar cu mai puțin acces la rețelele de socializare. Pe de o parte din cauza semnalului mai mic, dar mai ales a activităților intense care i-a ținut ocupați pe copii.

La festivitatea de premiere au fost acordate și premii.

Mai multe fotografii aici

Cea mai activă s-a dovedit a fi Denisa Sandu, copila căreia îi place și munca editorială, dar mai ales tehnică. Îi place să fie regizor, să filmeze, iar în tabăra ea a fost cea care a filmat sceneta despre care am vorbit mai sus.

Celelalte diplome cu competențe observate în cele patru zile la participanți de către trainerii prezenți au fost:

Denisa Sandu – pentru întreaga activitate editorială și tehnică din tabără

Alexandra Ciotir – pentru dinamism în prezentarea radio și tv

Paula Ifrim – pentru competențe organizatorice și redactare text

Anca Biciușcă – pentru cel mai bun organizator

Iosif Pintilie – pentru redactare text și inteligență scenică

Theona Adomnoae – pentru răbdare, perseverență, promptitudine

Ilona Dănilă – pentru inițiativă, aplomb

Mateea Ariciuc – pentru prezență scenică

Gabriel Șobachi – pentru implicare

Marta Muraru – pentru seriozitate și spirit de echipa

Toți aceștia enumerați mai sus au primit și rucsacuri ca premii.

Au mai primit însă competențe pe diplomele primite:

Mario Muntean – pentru redactare text

Ilinca Oroșanu – pentru debut

Mădălina Brumă – pentru competențe organizatorice

Simina Luca – pentru competențe actoricești

Miruna Rusu – ca reporter junior

Roxana Aiacoboaie  – pentru prezentare știre radio

Toți ceilalți copii și tineri au primit diplome de participare.