o noapte furtunoasaÎnceput de toamnă furtunos și spectaculos pentru actorii teatrului “Mihai Eminescu” din Botoșani cu două premiere montate în registre diferite, cu actori care ies la rampă de fiecare dată cu dorința de a se autodepăși. Într-o bună măsură reușesc să spargă complexul actorului de provincie, arătând că nu sunt diferențe între cei care joacă pe scândura din capitală și cei din celelalte orașe ale țării.

Spuneam că au fost două spectacole-premieră la acest început de stagiune: “Titanic vals” după Tudor Mușatescu, în regia lui Dan Tudor, acesta și în rolul bătrânei din motive nu neapărat  dorite de travesti pentru această piesă, și “O noapte furtunoasă” după I. L. Caragiale, în regia lui George Șfaițer de la Iași.

Doi clasici în esență și două puneri în scenă din perspective diferite. Spectacolul lui Dan Tudor adaptat la limbajul și comportamentul actual, cel al regizorului ieșean rămas în sfera vremii lui Caragiale. Ambele savuroase, publicul n-a încetat să râdă. Ambele cu nota lor de trăire interioară.

Primul pus în scenă, chiar pe 1 octombrie, în regia lui Dan Tudor, rămâne în ritmul epocii de azi când majoritatea regizorilor încearcă să se apropie de public și nu invers. Să se apropie de limbajul lui, de trăirile lui, de obiceiurile lui cotidiene în așa fel încât publicul să se regăsească.

Pe al doilea, însă, l-aș defini sublim căci regizorul a încercat exact contrariul a ceea ce se poartă în lumea teatrului, parcă dorind a spune că adaptarea o fi  calea cea mai scurtă spre succes, dar a titanic vals-2picta registrul unui timp uitat înseamnă mai mult decât succes, înseamnă  întâlnire cu sufletul. Spectacolul acesta de duminică, 8 octombrie, apropie publicul de teatru și nu invers.  E povestea aia cu muzica românească atât de mestecată în ultimii ani: îmi dai, ceas de ceas, numai piesele lansate azi, repetate la nesfârșit, realizate în așa fel încât versurile lor să strângă trăirile tuturor și dintr-odată apeși play pe titani cum sunt  Aurelian Andreescu sau Dan Spătaru ori mai departe în timp, pe un Cristian Vasile. Spectacolul ce a avut premiera astăzi, cu o durată de o oră și 20 de minute este o lecție de teatru chiar necesară tuturor.  Ușor de înțeles, cu umor, cu actori ce și-au înțeles rolul, cu decor potrivit vremii de atunci, cu atenție la detalii,  spectacolul este unul de succes sau poate un lux în vremurile noastre grăbite, în avalanșa aceasta  de a da personalitate proprie unor opere epocale. Cert e că teatrul  adevărat are nevoie de ambele pentru a trăi adevărata lui viață.

Comentarii, dar  și declarații cu cei implicați în cele două spectacole-premiere, precum și despre cea de la Teatrul Vasilache veți putea urmări în prima emisiune “Fapte-n arte”, realizată și prezentată de Paula Ifrim la TeleBuzz.ro.  Noua grilă de program va fi lansată în curând.