invatare digitalaElevii Liceului Teoretic „Regina Maria” din Dorohoi au avut parte, joi, de o lecție inedită în ceea ce privește orientarea în spațiul online și utilizarea corectă a tehnologiei actuale.  Dezbaterea a fost susținută de Zenaida Soroceanu, specialist în tehnologia învățării și comunicare, iar tinerii prezenți, în număr foarte mare la sala de festivități a liceului,  au reacționat foarte prompt întrebărilor și problemelor puse. S-a discutat despre avantajele și dezavantajele utilizării gadgeturilor și a mediului digital, despre metodele de securitate în ceea ce privește navigarea pe internet, precum și despre  evitarea capcanelor virtuale.

Zenaida Soroceanu, președinte al Asociației “Didactia Aplicată”, venită din Republica Moldova, a prezentat aspectele esențiale ale digitalizării, dar și importanța păstrării în viața cotidiană a comunicării tradiționale.  Aceasta a interacționat foarte bine cu tinerii prezenți, mizându-se pe mici jocuri de comparație, de analiză și gândire,  iar tinerii au depășit chiar  așteptările  privind cunoștințele deținute cu privire la lumea virtuală.

Reprezint Asociația Obștească Didactica Aplicată prin care încercăm să explicăm tehnologia învățării eficiente. Noi suntem zenaidfaspecialiști pe tehnologia învățării, cum putem deprinde cunoștințe, cum poate fi acest proces eficient, propunem soluții. Astăzi am vorbit despre tehnologia digitală ca să înțeleagă de ce e important suportul de hârtie.  Dacă vorbim despre tehnologia îmnvățării presupune și de documentația asta scrisă”, a spus Zenaida Soroceanu

educatia digitalaLa dezbaterea organizată în cadrul Săptămânii Festivalul Șanselor tale au luate parte și reprezentanți ai Centrului Europe Direct care au punctat aspecte ce țin de drepturile pe care le au ei ca navigatori pe internet. Au fost oferite și publicații din partea Centrului Europe Direct Botoșani celor mai activi tineri în dezbaterea respectivă.

Alina Alupoaie, profesor-organizator al activității a spus despre demersul acestei idei.

“Am vrut să-i conștientizăm despre avantajele și dezvantajele folosirii mediului virtual, dar utilizarea suportului de curs sau a cărții în mod activ. Cele două categorii trebuie îmbinate armonios și plăcut”.

 

Roxana Aiacoboaei,

Paula Alexandra Ifrim