IMG_6519IMG_6609Muzeul Județean a găzduit, joi, 8 februarie, simpozionul și expoziția intitulate Ștefan Luchian -150, ocazionate de cei 150 de ani care se împlinesc anul acesta de la nașterea marelui pictor Ștefan Luchian născut în județul Botoșani. În prezența unui public extrem de restrâns pentru imensa operă pe care a lăsat-o geniul picturii românești,  evenimentul a pus în valoare personalitatea artistului.

Gazda evenimentului, Sergiu Balanovici, a subliniat lipsa materialului documentar la nivel județean ce ține de personalitatea marelui pictor, lucru remarcat cu ocazia identificării certificatului de naștere în patrimoniul Serviciului Județean al Arhivelor Statului din  Botoșani.

 

“În afară de certificatul de naștere al pictorului, nu am descoperit în arhivele noastre absolut nimic. Mai mult decât atât, nu am descoperit niciun indiciu că după cei cinci ani petrecuți la Ștefănești, pictorul ar mai fi avut legături cu Botoșaniul”, a spus Sergiu lucia si oleg sacaliucBalanovici.

La evenimentul închinat lui Ștefan Luchian au luat cuvântul Lucica Pârvan, care a vorbit despre evenimentele organizate de-a lungul timpului la Botoșani, menite a cinsti memoria pictorului,  Aglaia Corneanu, președintele Fundației Ștefan Luchian, Ana Coșereanu, muzeograf la Galeriile de Artă Ștefan Luchian.

Un alt moment emoționant a fost  unul muzical susținut de cuplul Lucia și Oleg Sacaliuc din Republica Moldova. Cei doi au prezentat în deschiderea evenimentului un vals dedicat pictorului, compus de Lucia Sacaliuc.

Despre întregul eveniment puteți umări la emisiunea “Fapte-n ARTE”, precum și la “Jurnalul copiilor”. De asemenea, un material mai amplu dedicat pictorului Ștefan Luchian veți putea citi în ziarul Buzz, numărul 72.