bacau-1Doi dintre reporterii Buzz au avut parte, marți, de o adevărată drumeție, dar una cu interes jurnalistic și foarte educativă, căci fetele însoțite de Radu Căjvăneanu, coordonatorul Europe Direct Botoșani, au luat pulsul principalelor obiective turistice din Bacău. Au fost,  la început, la Centrul Europe Direct Bacău, apoi la Casa Memorială George Bacovia, Vivariul din Bacău precum și câteva biserici-monumente de patrimoniu.

Centrul de informare EUROPE DIRECT Bacău este găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri”  şi face parte din Reţeaua centrelor de informare EUROPE DIRECT din România. Centrul de informare EUROPE DIRECT Bacău reprezintă rezultatul unui parteneriat stabil existent între mediul academic, reprezentat prin Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău şi administraţia publică locală, reprezentată prin Judeţul Bacău şi Primăria Municipiului BacăuCentrul de informare EUROPE DIRECT Bacău este găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri”  şi face parte din Reţeaua centrelor de informare EUROPE DIRECT din România. Centrul de informare EUROPE DIRECT Bacău reprezintă rezultatul unui parteneriat stabil existent între mediul academic, reprezentat prin Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău şi administraţia publică locală, reprezentată prin Judeţul Bacău şi Primăria Municipiului Bacău”.  

Domnul Căjvăneanu continuă povestea drumeției.  „La Universitate am fost primiți cu deosebită amabilitate de doamna Lect.univ.dr. Nadia-Nicoleta Morărașu – Coordonator de  proiect.   Am vizitat spațioasa bibliotecă, unde am găsit condiții excelente pentru studiu și documentare, secțiile bibliotecii, camera cu cărți rare.  Am oferit și noi gazdelor din partea Centrului  Europe Direct Botoșani câteva numere ale publicației Euro Botoșani 2017, ambele ediții”.

bacau-2Povestea europeană a micilor reporteri a continuat cu studioul de televiziune al Universității unde fetele, Alexandra Ciotir și Ioana Crainiciuc,  și-au etalat din plin calitățile.  Astfel, ele au reușit să improvizeze pe loc un spumos dialog purtat chiar la pupitrul știrior, în fața camerei de luat vederi. Pregătirea lor, aș spune profesională, le-a impresionat pe gazde care le au invitat să se implice într-o serie de activități comune”, mai spune Radu Căjvăneanu.

La Casa Memorială George Bacovia au făcut o  adevărată incursiune în trecutul  municipiului Bacău de la începutul veacului trecut. Am recitat și am citit din Bacovia a atât la minusculul birou unde obișnuia să scrie cel ce este considerat drept cel mai mare poet simbolist din România, cât și în grădina casei iar lecturile au sunat foarte bine”.

Atât pentru fete cât și pentru dl Radu Căjvăneanu o surpriză deosebită a constituit-o Vivariul din Bacău, un imobil de patrimoniu, care găzduiește o colecție întreagă de păsări și animale vii. Ne-a impresionat mult grija pe care cei șapte membri ai instituției o arată față de sutele de animale găzduite în incinta vivariului care mai de care mai interesante: păsări exotice și autohtone frumos cântătoare, broaște țestoase de multe feluri,  șerpi, șopârle precum și numeroase specii de pești din America de Sud până în râurile din România.  De asemenea am fost impresionați de grija acordată activităților pentru Protecția Mediului pe care o regăsim manifestată și la Botoșani”

Reprezentantul ED Botoșani a spus despre colegele noastre că au avut un comportament extraordinar. Ele au dovedit multă maturitate, o curiozitate jurnalistică remarcabilă, inventivitate, talent. De altfel, calitățile lor au fost bine apreciate,  în primul rând de gazdele de la Universitatea din Bacău, în prezența doamnei Prodecan precum și a  îndrumătorului din  bacau-3studioul de televiziune (jurnalist profesionist)  și bineînțeles de membrii Centrului Europe Direct. Tinerele botoșănence au fost invitate să ”țină aproape” cu Universitatea din Bacău.  Ba chiar mai mult, ele au deschis calea pentru o viitoare colaborare între cele două Centre  Europe Direct pe timpul verii, când  Universitatea poate oferi spații excelente pentru găzduire și desfășurarea de activități comune.

Alexandra ne-a spus cum s-a simțit în această frumoasă excursie. „A fost o experiență și o mini excursie plăcută unde am văzut un nou oraș și ce ascunde el. Pentru mine este asemănător cu Botosaniul pentru că și ei au probleme legate de reabilitarea teatrului, un parc de agrement care s a oprit din lucrări și nu i se dă drumul și problema gropii de gunoi. Am vizitat casa lui Bacovia, Vivariul, catedrala orașului și încă o biserică. Cel mai mult mi-a plăcut la casa lui Bacovia pentru că era un cadru natural primitor, de a dreptul superb, iar casa recent reabilitată a reprezentat pentru mine o călătorie în timp și dorința arzătoare de a o descoperi pe soția poetului, Agatha Bacovia. Un alt lucru pe care nu îl voi uita de acolo au fost clipele în care eram pe bancă, în grădina lui Bacovia, citeam cu voce tare poeziile sale”.

Ioana Crainiciuc a spus șia ea că a fost o deplasare unică și ne-a mărturisit impresiile sale:

Mi se pare un oras frumos destul de linistit, adica era trafic, dar totuli era cât de cât liniștit. Ce  nu mi-a plăcut deloc era că noi, când am ajuns acolo era a patra zi de când  Bacăul nu avea apă și încă se lucra la asta. A fost o experiență frumoasă, am cunoscut lume nouă o grămadă de persoane. Cel mai mult mi-a plăcut Bibloteca. Erau foarte multe cărți pe diferite domenii geografie , chimie franceză, engleză.

Autori: Alesia Țurcanu, Ioana Matfeev