catalin fluturGrupul statuar din Centrul istoric al orșaului va fi reabilitat de municipalitate în cadrul unui proiect depus la Ministerul Culturii, grație anului centenar în care  ne aflăm. Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur,  a declarat că a primit suma de 113.000 lei pentru lucrări de refacere a statuii. “Cu acești bani vom curăța statuia, vom reface soclul, vom pune și un gărduț din fier forjat pentru a o proteja. Este un monument simbolic pentru orașul nostru, pentru că maiorul Ignat a fost unul dintre eroii primului război mondial”, a spus primarul Cătălin Flutur. Statuia din centrul istoric reprezintă compania de mitraliere Maior Ignat și va fi reparată până la finele anului în curs.

statuieUnul dintre cei mai cunoscuţi eroi ai Primului Război Mondial a fost maiorul Grigore Ignat, comandantul unui grup de mitraliori, care a murit în bătălia de la Mărăşeşti. El a fost decorat abia după ce a ieşit la iveală un raport prin care se arată că maiorul Ignat a oprit aproape de unul singur, ore în şir, ofensiva germană.

În vara anului 1929, la 11 ani de la încheierea Primului Război Mondial şi configurarea României Mari, la Botoşani, un important târg interbelic al Moldovei, oficialităţile dezveleau cel mai frumos monument al oraşului, grupul statuar „Compania de mitraliere maior Ignat în atac“. Monumentul era amplasat chiar în centrul urbei, în Piaţa Carol şi era dedicat jertfei luptătorilor din Primul Război Mondial, în special în bătălia de la Mărăşeşti.    Comandatul companiei de mitraliere, maiorul Ignat, era reprezentat în picioare cu pistolul îndreptat către inamic, în timp ce soldaţii săi se prăvăleau cu mitraliera în braţe. Culmea, personajul amplasat în centrul antenţiei şi subiect al celui mai important monument botoşănean, este la origine din Bârlad.

Destinul maiorului Grigore Ignat, ce poate oricând reprezenta un subiect de film sau de roman istoric, se leagă inevitabil însă de Botoşani şi de oamenii care au locuit aici. Povestea sa, cea care i-a adus de fapt statutul de erou, a ieşit la iveală abia după terminarea războiului, graţie unui raport făcut public, a soţiei sale, dar şi a poetului botoşănean Constantin Cucu, care i-a dedicat un poem eroic.