ilona interviuVara este anotimpul vacanțelor, este perioada în care te gândești cum să scapi de asfaltul fierbinte,  te gândești cum să ajungi într-o zonă muntoasă, plină de răcoare sau în spuma mării. Aș spune chiar, e perioada cea mai puțin spornică pentru orice om care muncește pentru a-și câștiga traiul de zi cu zi.

ingerviu preotLa Buzz vara e atipică românului cu aspirații estivale. Cu șapcă, de preferat galbenă, în cap, cu microfonul într-o mână, cu camera video în cealaltă, cu aia foto la gât, cam așa arată o echipă de pitici ori tineri reporteri într-o zi caniculară. E adevărat, vara aceasta a fost în luna lui Cuptor, ea însăși atipică. Mai degrabă ploioasă, rece, din când în când cu soare arzător. Ei bine, pentru copiii-reporteri, luna iulie este fierbinte oricum ar fi ea. Și asta din 2014.

Este a cincea ediție a unui ingenios (a se ierta lipsa de modestie!) concurs de jurnalism pentru copii și adolescenți. Concurs pe bune, pornit cum spuneam în urmă cu patru ani, pe ideea că talentele în muzică au festivaluri la care să-și încerce calitățile, cei cu artele plastice, de asemenea, au concursurile lor, pe când niște copii pasionați de treaba asta cu jurnalismul nu prea au cum să -și intervii preot ortodoxevalueze cunoștințele interviu filamtinterviu in 2acumulate.

<<Botoșani, orașul meu drag>>, un concurs de jurnalism pentru copii și adolescenți realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local încă de la prima ediție. Urmărind reportajele realiate și premiate în timp remarc o evoluție spectaculoasă. A copiilor -participanți, în primul rând. Apoi, din punct de vedere tehnic. Anul acesta am adus o secțiune nouă. Copiii de ieri au devenit adolescenți, aproape tineri și iată că își încearcă talentul pe cont propriu, individual.

Sunt la concursul acesta trei categorii de vârstă: Juniorii (9-11 ani), 12-15 ani și respectiv 16+. Primii, juniorii și cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, se constitue în echipe. O echipă este formată dintr-un lider, cel care deține ceva mai multă experiență, un partener, interviu stradal 2adică acel copil mai interviu preot catolicnou în redacția Buzz care nu intră la categoria 9-11 ani și juniorul. La 16 + vorbim despre copiii de ieri, cei care au pornit practic această competiție.

iosif primarLuna iulie s-a încheiat, drept urmare și perioada dedicată muncii de teren pentru reportajele pe care copiii le-au avut în lucru. Am avut surprize plăcute. Echipele au primite câte un citat pe baza căruia au creat ideea unui reportaj. Apoi și-au contactat sursele. Marea majoritate a copiilor-reporteri, singuri, ceea ce e mare lucru. A ști de la 13 ani să te adresezi politicos unui om e important, chiar ideal aș zice într-o perioadă în care adolescenții comunică mai greu din cauza tehnologiei avansate care-i ține cumva blocați. Nu e cazul unui copil ori tânăr care intră în lumea Buzz.

La partea de echipe, am avut revelații din partea profunor copii deveniți lideri pentru prima dată, m-am trezit împinsă eu însămi pe teren și nu invers, m-am bucurat pentru ideile lor. E adevărat, Buzz este la ora actuală într-o perioadă de tranziție a generațiilor, iar lucrul acesta se simte. În copiii-lideri ai echipelor de azi îi văd pe primii lideri de la prima ediție. Nerăbdători, un pic grăbiți, ușor panicați de calitatea asta de lider,  ușor nesiguri pe ceea ce trebuie și pot să facă. I-am simțit că au nevoie permanentă de aprobarea cuiva matur că decizia lor e aia bună. La fel se întâmpla și acum patru ani sau trei.  Unii chiar au înțeles-o chiar dacă s-au confruntat pentru prima dată acum cu ea, chiar dacă n-au decât vârste de prim buletin.

denisa

alexandrailona

 

 

 

 

 

 

karina

 

 

 

 

 

 

La 16 + ani, situația a fost mai revelatoare ca oricând. Copiii ăia mici, primii reporteri mici din oraș, au arătat că au învățat ceva din ceea ce înseamnă munca de reporter. Implicare și dorință până la lacrimi de a ieși treaba. Unii și-au filmat singuri, alții au venit cu sugestii de cadre. S-au documentat. Au mers la Arhive. Singuri. Au căutat chestii noi, inedite, pentru că asta îi pune-n valoare ca reporteri. Asta au învățat. Mai mult, și-au creat materialul urmărind să evite pe cât posibil greșelile trecute despre care au aflat de la juriu. Au demonstrat că au crescut, iar asta nu e puțin lucru. Cei mari au primit câte o zonă a orașului pe care explorând-o, găseau un subiect.  La sfârșitul verii vom urmări povești despre Gara Botoșani, Centrul Vechi, despre Laurian ori despre un cimitir deosebit al orașului.

La cealaltîă categori, vom putea aplauda povești despre unirea Basarabiei cu România, despre un tânăr botoșănean care și-a găsit menirea în capitală, despre un proiect european interesant pentru tinerii care au 18 ani, despre cât de falși suntem pe rețelele de socializare, despre iertare și suflet ori despre un centru unde copii fără posibilități financiare pot învăța datorită unui preot inimos. La echipe subiectele au fost dezvoltate din câteva citate interesante.

Pagina concursului poate fi urmărită aici.