denisa 5La 25 de kilometri de Iași se află Mănăstirea Dobrovăț. După un lung drum prin pădure, într-o poieniță, am găsit și mănăstirea. Aceasta este ultima mănăstire ctitorită de domnitorul Ștefan Cel Mare, el murind înainte de a se termina construcția lăcașului. În curtea mănăstirii erau peste tot flori parfumate, brazi înalți și foarte multă liniște. Am fost cu  mama mea și ne-am plimbat prin curtea mănăstirii simțindu-ne minunat. Tot aici, am făcut cunoștință cu Parintele Mercurie.

denisa 2denisa 4El ne-a explicat că această mănăstire este înconjurată de un zid înalt, ca de cetate, cu rol de apărare de turci si de tătari. La porțile mănăstirii se află un turn înalt de 30 m, asemănător cu cel de la mănăstirea Golia. Când s-a construit mănăstirea nu erau case în jur, dar, treptat,  lumea care ajungea la manastire, fascinată de frumusețea locului, s-a hotărât să locuiască acolo. Cultiva pământul mănăstirii, a construit case și astfel s-a format satul Dobrovăț. Sătenii își aduceau la mănăstire toate obiectele valoroase pentru a le proteja mai bine. În anul 1700 mănăstirea a fost jefuită de turci și de tătari, acestia furând chiar și averile sătenilor sau pe cea a mănăstirii.

Chiar dacă această mănăstire nu este la fel de cunoscută ca celelelte mănăstiri construite de Ștefan cel Mare, este foarte frumoasă, liniștită. Te mângâie la suflet frumusețea locului, cântecul păsărilor și aerul curat încât vrei să te întorci.

Deși acum este lipită de sat, călugării se simt aici ca într-o pustietate. Vin foarte puțini oameni s-o viziteze. Vă recomand s-o vizitați pentru  oaza de liniște care vă umple inima cu dragoste și pace sufletească.

Autor: Denisa Franț, 9 ani