flutur LDIRMobilizare în forță la Botosani, pentru campania Let’s Do It, Romania! Dis de dimineață, mii de voluntari s-au prezentat la sediile Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și Gărzii de Mediu, pentru a ridica saci și mănuși, necesare pentru curățarea zonelor spre care au plecat. Până la orele amiezii era estimată o cifră de peste 2000 de voluntari care au venit independent, ceea ce înseamnă că botoșănenii s-au mobilizat puternic.

Angajații instituțiilor statului au format echipe și dotați cu mănușile și sacii aferenți au pornit spre locurile care le-au fost repartizate. Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a  curățat împreună cu angajații primăriei zonele: Parcul Mihai Eminescu, Pietonalul Unirii, Piața Viilor. “Am obligația să mă implic în fiecare an și mi-aș dori să se implice toți botoșănenii la această acțiune. Sper ca acest tip de acțiuni să ne facă să conștientizăm problema mare pe care o avem noi în România, nu numai noi în Botoșani. Este vorba despre mizeria din orașe și în primul rând vorbim de colectarea selectivă care este cea mai importantă pentru noi toți”, a spus edilul șef. Alături de primar a  fost și Marius Oroșanu, coleg de partid cu acesta, și consilier la Direcția pentru Protecția Copilului Botoșani care ne-a spus ce crede el  despre campania Let’s Do It, Romania. “Mi se pare normal ca oricecetatean al oricarui oeras sa isi doreasca sa traiasca intr-un mediu curat. Mi s-a parut Karina și Iustiungest normal sa vin alaturi de copii, de ceilalti angajati ai institutiilor din oras, de ceilalti oameni pentrucuratenia acesdtui oras. Este o activitate frumoasa, printre putinele organziate de voluntari ce ies an de an, deja s-a ajuns la o cifra frumoasa”.

În Parcul Curcubeului, i-am întâlnit pe elevii Școlii numărul 13 care strângeau de zor deșeurile aruncate de alte persoane. Cristi, un băiat de 11 ani de la Școala 13, s-a implicat pentru prima dată  și a ieșit la curățenie în Parcul Curcubeului alături de colegii lui. “Am ieșit astăzi ca să nu mai fie gunoaie pe jos, să fie mai frumos. Când văd om care aruncă pe jos, mă duc după el și îi spun să ridice.”

CFurățenieCu toate  că zonele amintite ale orașului le-am găsit destul de curate, pentru că și noi am fost voluntari la curățenie în această zi, am fost surprinși urât de numărul mare de mucuri de  țigară și bețe de la cafea găsite pe jos. De același lucru a fost uimită și o copilă cu care am stat de vorbă. “Am decis ca toata școală să facem curățenie prin parcuri pentru că vrem să ajutăm planeta. Din păcate, se aruncă foarte multe gunoaie, foarte multe țigări, sticle”, ne-a spus puștoaica, elevă la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare.

Karina Todireanu, membru al cercului de Jurnalism Micii Reporteri, participă la această campanie încă din primul an de existență al ziarului Buzz. Avea atunci 9 ani cât are acum Iustinian Murariu, cel cu care a făcut echipă.  Pe mine această campanie m-a făcut să gândesc pozitiv în ceea ce înseamnă o planetă mai curată, iar noi, oamenii, ar trebui s-o protejam, să nu aruncăm ambalaje de la bomboane pe jos. Dacă nu ai grijă de mediu, nu ai grijă de tine!”, a spus Karina. Iusti ne-a zis și el că pentru a avea un oraș curat, trebuie să facem curățenie zi de zi.

Conform primelor estimări, Botoșaniul reușește să își atingă țelul propus, adică 20.000 de voluntari.