spectacol zeul maceluluiErwin Simsensohn, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, regizor din București, a montat prima premieră din stagiunea de toamnă a teatrului Mihai Eminescu din Botoșani. Spectacolul “Zeul Măcelului, o adaptare după Yasmina Reza, este la doilea montat de acest regizor pe scena botoșăneană după spectacolul “Aniversarea” pe care cei interesați îl pot urmări weekendul următor la teatrul Mihai Eminescu.

Spectacolul ce a avut premiera în weekendul trecut îi are în ditribuție pe Daniela Bucataru alias Veronique Vallon, Ioan Cretescu alias Michel Vallon, Gina Patrascu Zamfirache alias Annete Reille  și Valentin Popa alias Alain Reille.

În aparență un spectacol nu foarte complicat și totuși. Un decor care îți mănâncă privirea de la prima ridicare a cortinei. Te trimite deja într-o lume a oamenilor bogați de undeva din Occident, a bogaților care încearcă să-și împartă viețile profesionale cu cele de familie și de cele mai multe ori nu reușesc.

Două perechi de părinți grijulii se întâlnesc în sufrageria apartamentului uneia dintre ele să discute civilizat despre un incident oarecum minor petrecut între fiii lor. Bruno, ajunge spectacolul zeul macelului02acasă cu doi dinți în minus drept pedeapsă pentru că a refuzat să îl accepte pe celălalt, pe tănărul Ferdinand, în “gașca” sa. Acesta este conflictul care naște o adevărată intrigă a poveștii care ne pune pe gânduri, care smulge amuzament, care este croită într-un limbaj adaptat zilelor noastre fără a se eschiva de inerentele înjurături pe care le auzim la orice pas astăzi.

Este un spectacol în care vom observa cum dependența de telefon, aici fiind vorba despre profesie, deteriorează o căsnicie, cum oameni din categoria de mijloc a societății aspiră și se cred dincolo de nivelul lor intelectual. Un spectacol în care actorii botoșăneni își arată încă o dată potențialul, calitățile remarcabile, arată că pot să intre în pielea oricărui erwin simsenstonepersonaj, negativ ori pozitiv, să îmbrace haina oricărui om și să tre facă să crezi că însuși personajul din poveste.

Erwin Simsensohn își descrie spectacolul astfel: “E un text care îmi place foarte mult, e un criteriu important atunci când fac un spectacol. E o piesă aparent simpli, dar care de fapt tratează multe subiecte importante, grele, profunde. Vorbim despre relațiile de familile, despre relațile părinte-copil, moștenirea unui anumit tip de violență, de fapt dezvoltarea unui reflex violent care în loc să dispară odată cu creșterea în vârstă, el se acutizează. Sunt foarte multe lucruri tratate în acest text”, a spus regizorul spectacolului într-un interviu acordat reporterului Buzz, Theona Adomnoae.

Erwin Simsensohn ne-a mai spus că își dorește foarte mult ca următorul spectacol pe care l va monta să fie pe scena teatrului Mihai Eminescu, clădirea lui adevărată.

Fotografii realizate de Maria Macsim (11 ani)