a href=”https://telebuzz.ro/wp-content/uploads/2018/10/flyer-mic.jpg” rel=”attachment wp-att-8336″>flyer micȘcoala de Jurnalism Buzz este la un pas de a-și deschdie porțile. Prelungim termenul de înscrieri până pe data de 10 octombrie, iar din 15 octombrie, spunem START CURSURILOR pentru viitorii noștri colegi din redacția Buzz. Școala de Jurnalism Buzz este o nouă etapă a redacției Buzz înființată în cadrul cercului de jurnalism Micii reporteri în urmă cu 7 ani.

Ce vor învăța cursanții și ce înseamnă SJB?

SJB reprezintă inițialele Școlii de Jurnalism Buzz, iar școala reprezintă un modul de cursuri considerate de noi chintesența culturii unui jurnalist: curs de comunicare și dicție, curs de jurnalism, inițiere în tehnici de filmat și fotografiat, curs de limba engleză (nivel mediu și începător, bazat pe studiu conversațional), curs de relații publice și marketing și, nu în ultimul rând, ateliere creative. Cursurile vor fi organizate ținându-se cont în măsura posibilităților de programul tuturor cursanților înscriși. Atelierele practice au ca scop dezvoltarea creativității și a imaginației cursanților prin organizarea unor ore de handmade, desen, audiții muzicale ori vizionări de filme educative și lecturi publice (cenaclu literar).

Lectorii cursurilor ce formează modulul de 6 luni:

Cursul de jurnalism: copiii vor învăța să adreseze întrebări, să obțină un interviu, să scrie un articol/o știre, să dezvolte un limbaj adecvat în funcție de interlocutor, cum se realizează un reportaj ori o anchetă jurnalistică, modalități de citire a unui text jurnalistic, vor învăța să prezinte știri etc. Cursul va fi predat de Ioana Matfeev, jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa locală, redactor-șef al ziarului Buzz și fondatorul cercului de jurnalism Micii reporteri, experiența în activitățile didactice fiind dezvoltată mult în cei 7 ani de existență ai ziarului Buzz.

Cursul de comunicare și dicție: Cursanții își vor corecta vorbirea prin exerciții de dicție adecvate, vor exersa tehnici de comunicare tip discurs, radio, tv. scris, tehnici de respirație și  frazare, vor realiza texte pe teme date sau libere pentru dezvoltarea vocabularului, a expresivității literare etc. Orele vor fi predate de Ioana Matfeev, cu experiență dobândită în urma orelor dicție, comunicare și voiceover desfășurate la ziarul Buzz. Trebuie precizat că orele de dicție realizate cu copii sunt diferite de cele pentru adulți. Totodată, trebuie avută în vedere evoluția reporterilor Buzz în ceea ce privește pronunția și vorbirea lor.

Inițiere foto&video: Cursanții vor învăța cum se folosește corect o cameră de filmat ori de fotografiat indiferent că aceasta este de  tip standard sau a telefonului mobiL. Cursanții vor învăța tehnici de filmat și fotografiat, vor ști să facă un fotoreportaj,  vor realiza fotografii și imagini video de eveniment. Cursul va fi predat de Dumitru Brehuescu, cunoscut cameraman în Botoșani, colaborator/angajat de-a lungul timpului cu toate televiziunile locale, corespondent al unor posturi tv centrale, colaborator al unor proiecte -documentare tv realizate cu instituții locale și naționale.

Curs de limba engleză – nivel mediu și începățor: Un jurnalist are nevoie, cu siguranță, să cunoască cel puțin o limbă de circulație internațională și asta deoarece va întâlni în munca lui o mulțime de personalități, multe vorbitoare de alte limbi decât cea natală. Astfel, considerăm utilă stabilirea unui nivel mediu în ceea ce privește conversația în limba engleză. Cursul va pune accent mai mult pe partea conversațională, astfel încât cursantul să se poată descurca într-o conversație simplă, de tip interviu cu o persoană vorbitoare de limba engleză. Considerăm limba engleză, prima de circulație internațională la ora actuală. Cursul va fi predat de  Mihaela Epure, profesor la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, moderator al emisiunii “Instituția Profesorului” de la Somax TV, cu o experiență vastă în domeniul educațional.

Curs de Relații Publice și marketing:  Relațiile publice și marketingul reprezintă un domeniu de viitor în ziua de astăzi, motiv pentru care considerăm utilă inițierea cursanților în tehnici de bază ale acestor domenii ce asigură tot mai mult loc pe piața muncii. Cursanții vor urma un  curs foarte aplicat, fără teorie,  bazat pe multă practică, din care vor înțelege temernii de bază ai domeniilor amintite. Mai exact, vor înțelege care sunt principalele tehnici de promovare ale unui produs ori eveniment.  Cursul de Relații Publice va fi predat de Ioana Matfeev, specialist în Relații Publice și Comunicare, iar cursul de marketing va fi susținut de Delia Ariciuc, director comercial al librăriilor Alexandria.

Atelierele  de creație: Vor fi organizate în vederea creării unei simbioze între reporterii redacției și cursanții școlii de jurnalism Buzz.  Acestea se vor organzia opțional, în zi de sâmbătă, timp de 1,5 h. În fiecare săptămână va fi un alt atelier astfel: handmade (vor învăța să facă lucruri diverse, de la pungi de cadouri, lucrul cu croșetul, andrele, la ornamente pentru diferite sărbători, la împachetarea unui cadou de sărbători sau realizarea unor obiecte din materiale reciclabile etc),  desen (vor învăța tehnici de desen și pictură astfel încât să înțeleagă această artă), audiții muzicale (ne propunem să oferim participanților ore relaxante de muzică bună explicându-le prin provești atractive tehnici în care au fost create acele melodii, cum s-au fomat, de cine au fost scrise etc) și lecturi publice (ne propunem încurajarea cursanților de a scrie, atelierul se va produce sub forma unui cenaclu literar unde participanții își vor citi propriile creații sau ale unor autori îndrăgiți, acestea urmând a fi analizate, explicate în așa fel încât aceștia să înțeleagă scrierea corectă a unui text literar. Atelierele vor fi susținute, prin rotație, de reporterii Buzz cu experiență acumulată și cu înclinație spre domeniile amintite.

 

Pe parcursul celor 6 luni cât durează pregătirea cursanților la Școala de Jurnalism Buzz, participanții vor primi fiecare câte un ecuson de practicant al ziarului Buzz cu care vor avea acces la diferite instituții ori evenimente pentru a culege informații despre care să scrie. Chiar și în calitate de cursant al școlii, vor putea realiza articole în ziarul Buzz ori rubrici la emisiunile Telviziunii Adolescenților.

La finalul modului, cursanții vor fi evaluați, cei mai buni urmând să fie admiși în redacția Buzz.  Toți vor primi, la final, diplome pentru că au urmat acest modul de curs. Școala de jurnalism Buzz are ca parteneri de bază Inspectoratul Școlar Botoșani și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.