autografFestivalul Centenarului Românesc, așa cum ne-am gândit să-i spunem s-a încheiat la Botoșani cu filmul Amintiri din Epoca de aur -2, în regia lui Cristian Mungiu în care joacă cum bine știți botoșăneanul Vlad Ivanov, prezent în aceste zile în orașul lui natal, alături de comentatorul de film Irina Margareta Nistor. Mai mulți botoșăneni au dat curs invitației de data aceasta de a urmări încă un film românesc dintre cele 100 propuse de organizatori spre a le difuza la nivelul țării acolo unde găsesc deschidere pentru a le duce.

Pentru reporterii Buzz prezenți a fost seara când au stat de vorbă cu organizatorii, dar și cu doamna filmului românesc, Irina Margareta Nistor. Așa cum v-am informat, vom scrie un reportaj în numărul următor al ziarului Buzz, dar vom arăta imaginile surprinse de noi la următoarea ediție Jurnalul copiilor, în curând.

densoa sandu intervoiuDe ce Botoșani în această aventură culturală a Asociației Artis?

“Era imposibil ca Botoșaniul să lipsească de pe harta orașelor cu acest proiect cultural, aveți oameni de valoare. Botoșaniul înseamnă cultură, înseamnă personalități. Aveți și un actor care ne reprezintă țara cu mândrie și care ne-a acceptat cu bucurie invitația de se întoarce acasă”, a spus Andrei Giurgia, organizator și amfitrionul serilor botoșănene.

Doi dintre reporterii Buzz, Raissa Pătrar Botușan, care a promis un reportaj de la fața locului, și Denisa Sandu, cu vii aspirații de regizor, s-au întrecut cu întrebări către doamna Irina Margareta Nistor.  Așa au aflat că nu trece o zi fără ca ea să urmărească un film sau care a fost primul film urmărit.

“Primul film nu mai știu care a fost. Aveam doar doi ani și am găsit doar în memoriile mamei, a irina margareta nsitor denisafost singurul moment cand am stat și eu liniștită la Cinema, era la Sinaia, la Cumpătu. Mă fascinase teribil, era Alba ca zăpada și cum spun eu de fiecare dată, de aia nu mănânc mere niciodata: dacă sunt otrăvite”, a spus comentatorul de film.

Despre filmele care îi plac, Irina Margareta Nistor ne-a spus că preferă, în general, comediile. Dintre filmele străine mai recente îi place “Discursul regelui”, în regia lui Tom Hooper, iar dintre cele românești “Concertul”, o coproducție română -franceză, în regia lui Radu Mihăileanu.

“Cele mai frumoase irina margareta nistor raissafilme erau cele din anii ’30-’40. Cele de la Hollywood sunt cele mai sentimentale  fără să fie siropoase, e o mare diferență. Iar cele de acum au prea multe efecte speciale ca să mă poată cuceri, sunt repetitive” a spus Irina Margareta Nistor cerându-i-se să facă o paralelă între filmele de acum și cele de ieri.