etichete-2Ieri (miercuri 21 noiembrie), la Liceul Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, a avut loc o activitate deosebit de îndrăgită de elevi numită ”Procesul etichetelor”, după un format realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor – Centrul Europe direct Botoșani. Pentru ediția din 21 noiembrie 2018, la clasa doamnei profesoare Cătălina Sobachi,  ”Procesul etichetelor” s-a desfășurat ”ca la carte”: cu ”complet de judecată”, ”grefier” ”acuzare”, ”apărare” și public. Eticheta supusă judecății tinerilor consumatori a fost trasă la sorți dintr-un teanc consistent de alte etichete. Astfel, pe ”banca acuzării” a ajuns un sortiment de biscuiți destul de cunoscut în România. Au fost transcrise cu litere mari, la vedere: 1. lista de ingrediente și 2. informațiile nutriționale (totul a ocupat aproape două table). Participanții s-au împărțit în două grupe: acuzatorii și apărătorii. Folosind toate mijloacele pe care le-au avut la îndemână (propriile cunoștințe și experiențe dar și Internetul) fiecare echipă a căutat argumentele pentru teza susținută.

”Acuzatorii” au identificat în compoziția biscuitelui ingrediente considerate dăunătoare. Au început cu glutamatul de sodiu sintetic  și au arătat că  rolul lui este de a păcăli creierul că acel aliment este foarte gustos – (însă ascunde și multe defecte ale produsului). Experiențele de laborator – au spus elevii – arată că glutamatul conține substanţe cancerigene.

Alte efecte nocive: poate produce dureri de cap, greață, slăbiciune, amețeală, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, respirație dificilă, scade puterea de concentrare, distruge neuronii. Crește comportamentul antisocial şi agresiv. Conduce la creștere în greutate, obezitate, are  un efect dezastruos asupra neuronilor din creier. Provoacă dependență, ca și drogurile. Un alt ingredient nociv descoperit de elevi: fumul  lichid. ”Este otrava curată”, au spus ei.  Fumul lichid aduce riscuri uriașe pentru organismul uman iar cancerul este cea mai mare amenințare. Fumul lichid dă etichete 23aspect și gust plăcut preparatelor și le crește perioada de valabilitate. Însă, pe termen lung, poate conduce  la boli precum obezitatea,  bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce și cancerul. Rând pe rând au fost descoperiți și alți inamici invizibili în conținutul produsului ”judecat”: sarea în exces, zahărul rafinat, diferite arome. Acuzatorii s-au referit chiar și la aspectul grafic al etichetei: lasă să se înțeleagă că produsul ar conține foarte mult ardei, când, în realitate, ar fi vorba de o parte infimă, restul fiind arome.

Apărătorii au replicat: Biscuiții în cauză au un gust plăcut, un  preț accesibil, sunt  hrănitori.

În comparație cu alte sortimente de biscuiți,  conțin mai puține zaharuri rafinate și ceva mai multe proteine. Argumentul suprem a fost : multă lume consumă asemenea biscuiți!

– Într-adevăr, mulți consumatori sunt în aceeași  situație deoarece produsele conțin substanțe care creează dependența:  zahărul rafinat, sarea. Și mai ales chimicalele nocive precum glutamatul sau ”fumul lichid”, a subliniat reprezentantul APC Botoșani.

Decizia instanței: produsul va fi trimis la expertiză, iar, dacă acuzațiile se confirmă, să fie retras de pe piața gusturilor.

Cei mai activi participanți au primit premii din partea Centrului Europe Direct Botoșani, constând în publicații de la Comisia Europeană.