Electro

● Despre necesitatea implicării tinerilor în viața comunității pentru a produce cu adevărat schimbări.

Elevii claselor a IX-a C, a XI-a A și a XI-a C de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” au început săptămâna altfel cu o activitate dedicată muncii unui jurnalist.

Totul s-a petrecut în cadrul unei întâlniri non-formale de lucru care a luat aspectul unei dezbateri între cei circa 30 de elevi prezenți și Ioana Matfeev, în calitate de redactor –șef al ziarului Buzz, publicația copiilor și adolescenților din Botoșani, dar și reprezentant Europe Direct Botoșani.

Electro
Tinerii au dorit să știe dacă meseria de jurnalist este una de viitor, iar una dintre întrebările care a stârnit cele mai adânci discuții a fost legată de independența jurnalistului în ziua de astăzi. Astfel, ecoordonați de profesoarele Cătălina Andriesei, Manuela Rusu și Aurelia Ungurianu au primit sugestii și idei cu privire la posibilitățile pe care le au de a rămâne verticali în această meserie în care informația adevărată și curată e lege.

Asta în condițiile în care în fiecare zi termenul de fake news e tot mai prezent pe buzele tuturor ori a manipulării create în interesul anumitor grupări, oameni etc.
Orizontul discuțiilor inițiale s-a lărgit considerabil, temele atinse fiind spinoase precum: studii sau locuri de muncă în țară sau în străinătate, implicarea tinerilor de azi în politică pentru a produce adevărate schimbări în mentalitatea românească.

Una dintre problemele cu care se confruntă România, în opinia tinerilor prezenți la dezbaterea rezultată în urma întâlnirii, a fost diminuarea ajutoarelor sociale căci, așa cum s-au exprimat chiar ei, excesul de ajutoare, produce cele mai multe inechități sociale la nivelul țării noastre.

Concluzia subliniată a fost necesitatea implicării tinerilor în viața comunității pentru a produce cu adevărat schimbări de mentalitate și nu abandonul și respectiv plecarea peste graniță.

Tinerii au fost activi, iar cei mai implicați au primit premii constând în cărți și publicații de la Europe Direct Botoșani și redacția Buzz. Întâlnirea s-a finalizat cu zâmbet căci pe rând, cei care au dorit au putut testa rolul de prezentator tv.

Au citit știri atât în limba română, cât și în limbile franceză și engleză înțelegând astfel puțin din munca din spatele camerelor de filmat.

În timp ce unii au prezentat știri citite pe prompter, alții au preferat să fie cameramani. Au fost două ore în care elevii au aflat puțin din secretele unei meserii pe care ar putea la rândul lor s-o îmbrățișeze.