afisSăptămâna viitoare, în Botoșani vor avea loc zilele Mihai Eminescu, organizate de Primăria Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Memorialul Ipotești, Centrul de Creație Botoșani și Societatea Culturală “Raluca Iurașcu”.

Zilele Mihai Eminescu vor avea loc în perioada 14 -15 ianuari, iar din programul pe care l-am primit și noi la redacție am spicuit. Luni 14 ianuarie, ora 12.00, la Biblioteca “Mihai Eminescu”, va avea loc o prezentare de cărți ce au apărut la editura Cartea Românească.

Marti 15 ianuarie, când sărbătorim Ziua Culturii Naționale și este totodată ziua poetului Mihai Eminescu născut la Botoșani, de la ora 10:00- va avea loc tradionala depunere de coroane la statuia poetului din fata Teatrului Mihai Eminescu. La ora 12:00, tot în aceeași zi,  Colegiul Național Mihai Eminescu va găzdui o întâlnire între scriitorii invitati anul acesta și profesorii și elevii școlii.

De la ora 17:00, la Casa Tineretului, va avea loc Gala  de decernare a  premiilor Opus  Omnia si  Opus Primum, iar de la 18:45 -ne va încânta  artistul Adrian Naidin. Acesta a absolvit Liceul de Muzica „Sigismund Toduta”, la clasa prof. Gabriela Todor, care a avut un rol uriaș și decisiv în formarea lui ca violoncelist și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Secția Violoncel și Muzică de Cameră. S-a perfecționat ulterior cu cel supranumit „Paganini al violoncelului”, Mischa Maisky. A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Între 2000 și 2003 a colaborat cu Teatrul Național București pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naționale Radio din București.

Ziua culturii Naționale a fost declarată 15 ianuarie, conform  Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, aleasa ca Zi a Culturii Naționale. Aceasta  reprezintă data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care celebrăm ”Luceafarul” poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române.