Concertul de anul nou al Filarmonicii Botoșani a lăsat ecouri uriașe în sufletul botoșănenilor. Din păcate, orchestra a cântat în doliu ca urmare a trecerii în neființă a colegului lor, instrumentistul Dan Mircea. Profesoara Florentina Dănilă a impresionat puternic printr-un gând postat pe Facebook imediat după concert.

Uneori, când nici nu te aştepţi, primeşti câte un dar de suflet de la câte un prieten. Aşa s-a întâmplat şi în această seară! Am primit un bilet la Concertul Filarmonicii noastre-Concertul de Anul Nou.

Îmi luasem gândul că în acest an voi merge la acest eveniment. Dar, Dumnezeu (Drăguţul!) ştie el cum să le rânduiască! Nu a fost un concert obişnuit! A fost o lacrimă într-o mare de muzică! Şi lacrima aceasta a făcut valuri, valuri. ,,Lacrima” ne-a adus-o în suflet distinsul dirijor Tiberiu Oprea.

Ne-a anunţat că de foarte puţin timp a luat calea cerului sufletul fostul director al Filarmonicii şi instrumentist , Dan Mircea.Dumnezeu să-l odihnească! Nu am mai întâlnit în viaţa mea un asemenea moment.

Instrumentiştii care i-au fost colegi şi l-au cunoscut mai  bine, şi-au şters lacrimile care le înceţoşau ochii. Parcă după acest moment sala şi orchestra au vibrat altfel. Atunci m-am gândit cât de  fericiţi trebuie să fim noi, botoşănenii, pentru că avem această minunată orchestră de atâta vreme. Chiar dacă au fost timpuri grele, chiar dacă unii instrumentişti au plecat în căutarea unor locuri mai bune, a rămas o orchestră deosebită, o orchestră mare, cu oameni inimoşi ,o orchestră care întinereşte mereu.

Sunt artişti care au rămas aici,sunt artişti tineri care vin la Botoşani! Cât de fericiţi trebuie să fim pentru că avem o trupă de teatru minunată! Aici, la noi, la Botoşani! A fost un spectacol deosebit. Sala a vibrat minunat!

Orchestra…a ,,legănat” lacrima, învăluind-o într-o muzică minunată, ca un ultim omagiu pentru sufletul lui Dan Mircea. Respect pentru Filarmonica noastră! Respect pentru dirijorul din această seară- Tiberiu Oprea, care şi-a exprimat bucuria de a colabora cu orchestra noastră în cuvinte calde. Respect pentru cei trei solişti de operă! Respect pentru toţi cei care au grijă de sufletul nostru, organizând asemenea evenimente şi susţinând această orchestră minunată. Nu este uşor pentru un oraş mic, dar se poate!”

Fapt impresionant și în taxi, spre casă

Profesoara liceului pedagogic a continuat apoi cu relatarea unui fapt la fel de impresionant într-o lume tot mai pregătită să lase tot în România pentru a-și găsi calea în străinătate.

“Și, ca să fie şi punctul final al zilei plin cu speranţă, la întoarcere am întâlnit un taximetrist tânăr, care ne-a întrebat ce eveniment a fost şi care ne-a povestit că se bucură că s-a întors acasă, printre ai săi, unde se simte minunat.

Ca orice tânăr fusese plecat ani mulţi la Paris. Ne-a mărturisit că i-a prins bine acea plecare pentru că şi-a dat seama de valoarea ţării, de valoarea istoriei noastre, de frumuseţea vieţii de acasă. Aşa că…,,Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara ta.” Depinde mult şi de noi cât de bună poate fi această ,,pâine”.