Cea de a 28 a gala a premiului național de poezie Mihai Eminescu a început de la ora 17.00, la Casa Tineretului. Spectacolul este prezentat de actorul Florin Aionitoaei care și-a făcut apariția pe sceva recitand un poem de Mihai Eminescu. Poeții care au vorbit în deschidere au spus chiar ca premiul care sr acorda de ziua poetului la Botoșani este cel mai mare în domeniu. Premiul pentru debut oferit de Consiliul Județean Botoșani și Memorialul Ipotesti a ajuns la poeta Mina Decu pentru volumul “Desprindere”.

Cartea pentru care a fost premiată apartine editurii Charmides a apărut anul acesta.S

Criticii spun ca autoarea scrie o poezie pun „inedită” întrucât numele poetei este prea puțin cunoscut publicului larg;

Mina Decu s-a ținut departe de publicațiile culturale, preferând să lucreze la această carte undeva, într-o buclă personală, reușind să iasă la suprafață cu un volum de debut puternic, remarcabil în primul rând prin forța construcției.

Se poate remarca remarca faptul că este o poveste în versuri, un metapoem bine sudat, proporționat în trei calupuri majore, cel din mijloc fiind, evident, epicentrul, iar cel ce îl precede și cel ce îl urmează fiind porțile magice de intrare, respectiv de ieșire din poveste, sursa revista Timpul.