stefanZielele trecute, Alesia, una dintre fetele din redacția Buzz  care urmează modul de cursuri al Școlii de Jurnalism Buzz (SJB) din intervalul octombrie – martie, a spus într-o firească discuție și foarte nonșalant: “Am învățat o grămadă de lucruri aici la SJB, știu o mulțime de lucruri pe care le-am aflat aici”.

Sigur că inima mi-a crescut instant pentru că acesta a fost scopul creării acestei școli ca cei care o urmează, copii cu vârste între 9 și 16 ani, să acumuleze niște informații din domenii total noi pentru ei: jurnalism, comunicare, dicție, puțină gramatică, marketing, public relation, limba engleză (la un nivel conversațional) și fotografie ori filmat în dorința noastră de a-i lua deja formați în redacția copiilor din Botoșani. Peste toate astea, adăugăm și atelierele de pictură, handmade, audițiile muzicale sau clubul de lectură.

Buzz s-a dezvoltat treptat, a crescut de la sămânță, nici nu știam ce se va alege de pe urma acestui proiect.  Dar iată că se configurează deja o primă generație a lui după acești primi 8 ani. Sunt tineri care au crescut și s-au format aici. Care astăzi sunt solicitați să prezinte spectacole, care sunt solicitați în proiecte școlare pentru că se descurcă mai bine decât ceilalți vorbind în fața publicului, care vorbesc coerent, clar și sunt apreciați pentru o dicție corectă, care astăzi sjbfilmează ca niște mici profesioniști, care știu să monteze, care lansează idei și le susțin. Iar asta se datorează implicării lor în activitățile derulate la Buzz, în campaniile demarate și realizate la Buzz, în proiectele desfășurate la Buzz.  Buzz e ca o uzină în care fiecare copil își poate găsi o îndeletnicire.

Buzz te ajută să te dezvolți, să devii creativ, iar asta îți aduce întâlniri și experiențe care te fac să fii altfel. Repet, munca din spate e titanică.  Se lucrează zi lumină pentru ca ziarul lor în care scriu doar copiii și adolescenții redacției să apară la timp, se filmează zilnic, evenimentele care pot constitui sursă de reportaje sunt urmărite zi de zi, se merge pe teren, se fac cursuri: de jurnalism, de dicție, de voice-over (da, voice-over la copii), de publicitate și relații publice (da, învățăm să ne promovăm propriile produse), de fotografie etc. Asta e Buzz și dacă reușim din când în când să aducem și bucurie în comunitate, e un vis unic.

Anul trecut, la aniversarea celor 7 ani de existență buzzistică, am avut onoarea (uriașă!) să-l avem ca invitat pe celebrul jurnalist Dragoș Pătraru. A fost un vis incredibil și azi pentru noi. Am reușit asta în primul rând lui, în primul rând generozității lui. Și anul acesta am fost la un pas să producem încă o întâlnire-miracol pentru noi și buzzpentru comunitate cu un om la fel de frumos. Nu s-a putut acum, din păcate. Dar mi s-a lipit și acest om de suflet și sunt sigură că într-o zi va fi aici la Botoșani. Poate adus tot de noi.

Au fost și alte discuții, alți oameni doar că s-au oprit la poziția geografică a Botoșaniului pe hartă (știu, e departe și asta ne cam încurcă!), la bani, la timp, la neseriozitate… Și totuși, cu puțin noroc, am fi produs o nouă întâlnire acum, în februarie, căci omul ăsta mi-a subliniat în inimă sentimentul că e din “aluatul” acelora care înțeleg că tinerii ăștia au nevoie de întâlniri cu ei. Și va fi, sunt sigură de asta, într-o bună zi.   Buzz, însă, nu înseamnă doar atât, Buzz formează, dezvoltă, crește oricum.

De aceea, sub sloganul <<De 8 ani cu tine până la infinit>>, ne vom întâlni în sărbătoare, de Dragobete (24 februarie). Vom marca și anul acesta 8 ani de Buzz în inimioare. Deocamdată voi spune doar atât: vom lansa o carte de colorat cu povești educative scrisă de o copilă de 10 ani, cu ilustrații realizate de alte copile de 16 și respectiv 20 de ani. Va fi pentru că Buzz înseamnă muncă, înseamnă educație, înseamnă inspirație.