Care-i treaba asta cu podcastul Vocea Buzz. Tot mai mulți oameni fac chestia asta și tot mai mulți oameni ascultă radio sub forma podcasturilor și atunci noi care suntem o echipă de copii și tineri frumoși, gălăgioși și talentați (scuze!), de ce să n-o facem? E o treabă nouă și pentru noi, o învățăm a face din mers, dar o vrem încercată, căci mi se pare un instrument absolut necesar în procesul de instrucție a unor puști care vor să învețe să facă jurnalism.

Dincolo de faptul că își vor asculta ei înșiși opera și vor învăța să-și adapteze/muleze vocea, vor deprinde niște abilități absolut necesare muncii gazetărești și, mai mult decât atât, vor descoperi (mai ales cei mai mici) că telefonul poate avea și o funcție creativă și stimulativă.

Adică, mergi la școală, se întâmplă o serbare, dai peste un coleg care desenează super în pauză, afli de o colegă care scrie o carte ori un profesor care face orele într-un fel aparte decât toți ceilalți ori efectiv ai parte de o activitate interesantă la o oră. Iată, scoți telefonul, cauți funcția de înregistrare, rogi profesorul să-ți aloce 2 minute de discuție, vii acasă, descarci, curățăm împreună materialul și… ai fost reporter pe cont propriu.

Știți cât de mult învață un puști din treaba asta?! Și nici nu-i mănâncă timp, dar îi dezvoltă abilitatea de a fi cu ochii în patru, de a simți chestiile alea interesante care se petrec în jurul lui, îl face să vadă în telefonul mobil și ceva creativ.

Mateea, colega noastră de 11 ani, de la Suceava a fost prima care a încercat treaba asta. Și-a stabilit o întâlnire cu Alexandra Cuza (tânăra de la Vocea României pe care o veți putea asculta LIVE la evenimentul nostru aniversar din data de 24 februarie, ora 11.00, la mall, et.4 ), și-a luat telefonul (încărcat!), s-a urcat în autobuz (singură) cu destinația Radio Top. Înainte, tot singură, și-a stabilit o strategie a întrebărilor (dacă veți asculta interviul aici, veți constata și voi că interviul e făcut cu o logică a vieții invitatului, logică pe care Mateea a gândit-o de una singură) și  când a ajuns la Radio Top, n-a fost decât discuția ca între două prietene (aproape nici nu -ți dai seama că Mateea are doar 11 ani, o dă de gol doar vocea de copilaș!) și iată interviul. Un interviu bine realizat, un interviu din care aflăm lucruri noi despre Alexandra, un interviu în care Alexandra s-a lăsat pradă destăinuirilor. Iar asta e o artă a jurnalistului bun: să știe să-și facă invitatul să se confeseze.

Desigur, planurile noastre cu acest podcast Vocea Buzz sunt mari și îndrăznețe (pentru o redacție care se susține din te miri ce, da, sunt îndrăznețe). Vrem să avem măcar 3 reportofoane în redacție (sunetul adus de reportofon nu se compară cu cel al telefonului mobil; telefonul mobil să fie instrument de înregistrare doar pentru cazurile când nu poți pierde subiectul), vrem să avem jingle-uri (ca la radio!), vrem să avem posturi diferite: interviuri, analize, dezbateri, cronici/recenzii de cărți/filme, noutăți din școli etc. Ideile sunt multe, dar, în mare, asta e ideea cu podcastul VOCEA BUZZ.  Vorbim, însă, mai multe despre ideea asta la evenimentul nostru aniversar din data de 24 februarie, ora 11.00, la mall (et. 4).