concurs consumatoriIeri, 30 martie, la Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (director, prof. Ion Huțanu) s-a desfășurat concursul de protecție e consumatorilor ”Alege, e dreptul tău”, etapa județeană. Concursul a fost  organizat de Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorilor  (reprezentat de Inspector  Niculae Rață) și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (prof. Maria Adina Lupașcu, Inspector Școlar de specialitate). Partener tradițional al concursului – APC Botoșani – Centrul Europe Direct. 

 În cadrul evenimentului Centrul Europe Direct Botoșani a amenajat un stand cu publicații gratuite,  în limbile română engleză și franceză, între care s-au regăsit titlurile:  ”Eu și Europa”, ”Să explorăm Europa”, ”9 întrebări și răspunsuri despre criza economică”. Publicațiile cuprind capitole speciale privind comerțul și drepturile consumatorilor.

concurs consumatori-Partenerii Europe Direct de la  asociația Buzzmedia, au realizat clipuri video de la expoziția de desene a elevilor de gimnaziu, prezentată de prof. Maria Adina Lupașcu, Inspector Școlar de specialitate și eleva Denisa Sandu.

De asemenea a fost realizată o dezbatere cu elevii de liceu pe baza unor fișe primite de la Comisia Europeană în anul 2019, privind asigurarea unei securități cibernetice solide în Europa. 

Câteva elemente din dezbaterea privind securitatea cibernetică de interes pentru consumatori:

Cea mai periculoasă problemă sesizată de tineri a fost existența unor site-uri false, în special pentru vânzarea de produse sau, mai grav, de servicii bancare. Internauții pot ajunge pe asemenea site-uri ca urmare a unor e-mail-uri înșelătoare. Ei sunt tentați, prin oferte mincinoase sau anunțuri false de tipul ”verificăm baza noastră de date”, să-și transmită datele personale și chiar mai mult, numărul, codul sau parola  de card.  Alte amenințări pe Internet  sunt atacurile de tip ransomware (blocarea accesului la fișiere contra unei taxe care poate urca la sume apreciabile) sau  fenomenul de hărțuire pe rețelele de socializare.

După prezentarea eseurilor reprezentantul APC – Europe Direct Botoșani s-a implicat activ într-o a doua dezbatere cu participanții pe tema etichetării produselor.

În ceea ce privește etichetarea produselor, atât concurenții cât și examinatorii s-au pus de acord că  nu trebuie să ne lăsăm captivați de aspectul atrăgător al ambalajului și să citim cu atenție etichetele. Tinerii sunt interesați de  sisteme de scanare a codului cu telefonul mobil pentru a avea acces în mod clar și vizibil la informațiile privind caracteristicile diverselor produse. Unii  au manifestat anumite dubii în ceea ce privește  așa zisa etichetare ecologică a anumitor mărfuri (cu creșteri uneori substanțiale de preț) considerând metoda drept o strategie de marketing menită a extrage mai mulți bani din portofelul consumatorilor.

Participanților cu drept de vot li s-au oferit din partea Europe Direct pliante și fișe informative de la Comisia Europeană cu titlul: ”Alegeri europene libere și corecte” însoțite de îndemnul: Alege liber pe 26 mai. E dreptul tău!

Iată mai jos premiile concursului, sub rezerva confirmării acestora prin procesul verbal oficial:

 I. Leon Andreea

II. Tudor Borfotină

III. Condurache Medeea

Mențiune Budeanu Maria