Pe data de 24 iunie, sărbătorim ziua internațională a iei. În calendarul creștin  ortododox, în această zi se mai sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV – V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului.

 

În această zi, din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, dedicată promovării iei româneşti, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile în special poartă în această zi o ie.

 

Cu ocazia acestei zile, noi, reporterii Buzz, am decis să ne îmbrăcăm în ie. Astfel, indiferent de scopul pentru care venim la redacție astăzi, fiecare se va îmbrăca în frumoasa cămașă românească. Desigur că prezențele copiilor-reporteri în ie sunt imortalizate, ba chiar, se fac ședințe foto adhoc în redacție sau în centrul istoric unde este amplasată redacția noastră. Marți, când apare ziarul Buzz, nr. 88, vom face o acțiune stradală la care toți copiii vor fi îmbrăcați în ie. Vom împărți noul număr al ziarului, îmbrăcați în ie pentru a arăta cât de frumoasă este ia românească.