Tineri liberi, descătușați de orice griji, muzică live, chitară, foc de tabără, folk autentic și voie bună. Sunt cuvintele care pot descrie cea de-a X-a ediție a Festivalului de folk Seri Melancolice Eminesciene, de data aceasta cu o singură zi, sub forma unei gale aniversare.

Câțiva tineri folkiști, concurenți la edițiile trecute, în deschidere, între care l-am remarcat pe dorohoianul Sebastian Ionel, după care recitalurile.

Ion Chiriac și atmosfera caldă și socială a cenaclulului Flacăra. Cantautorul ni l-a adus mai aproape pe poetul și inițiatorul celebrei mișcării folkiste a anilor ’70- ’80, Adrian Păunescu, a urmat Adrian Sărmășan cu un folk apropiat de pop, cu câteva refrene internaționale pop chiar și, în final, dezmățul, nebunia, forța ediției: Ada Milea.

Cu o țăcăneală specifică tinerilor numeroși prezenți în amfiteatrul în aer liber a Memorialului  de la Ipotești. Cu un recital format din piese cunoscute și cântate în marea lor majoritate  odată cu tinerii dezlănțuiți din public. Niște tineri rebeli cu o manifestare zgmotoasă, plină de farmec așa cum doar tinerii inteligenți știu a o face.

Ada Milea a fost chemată de vreo două ori la bis de cei aproape 300 de botoșăneni prezenți în întunecatul amfiteatru. Spectacolul oferit de Memorialul Ipotești a durat undeva până spre ora 22.30 apoi tinerii -au îndreptat în grupuri spre case sau către focul de tabără unde au continuat să cânte, ținându-se de mâini, acompaniați de o chitară, manifestându-se ca într-o vacanță liberă, departe de zgomot, griji, probleme.

Mai trebuie să semnalăm și apariția unui nou număr al revistei FolkART, publicație deidcată festivalului,  realizată în condiții grafice deosebite, ce conține materiale extrem de interesante realizate printre alții de Doru Ionescu, Clara Mărgineanu, Ovidiu Mihăilescu sau Mihai Cosmin Popescu.

Mai multe poze aici.