O botoșăneancă ce s-a stabilit de câțiva ani în Italia, fostă jurnalistă în Botoșani, a pus bazele unui proiect prin care ajută comunitatea românească de sudul Siciliei.
Proiectul intitulat Centrul de informare  și sprijin pentru românii din sudul Siciliei este al Asociației Santa Melania Romana unde Andreea Pancu este, astăzi, vicepreședinte. 
Realizat cu sprijinul Ministerului pentru românii de pretutindeni, proiectul derulează activități ce au ca scop consilierea juridică a românilor stabiliți în această țară, asigurarea de adăpost și sprijin pentru familiile aflate în nevoi, sprijin pentru programare online la consulatul din Catania, consiliere pentru asigurările pe care cetățenii le pot avea etc.
Vicepreședintei Asociației  Santa Melania Romana, Andreea Pancu ne-a spus despre două dintre întâlnirile care au avut loc în perioada aceasta.  “Luni, românii au avut parte de o întâlnire cu avocata Simona Marciuc de la Baroul din Iași. Întâlnire a a avut loc la Biserica Spirito Santo și a fost una specială fiind ajutate persoanele care au probleme juridice în România. Totodată, pe 21 noiembrie, tot aici la Biserică,  a avut loc o întâlnire cu domnul avocat Gianluca Di Raimondo pentru cei cu probleme în Italia”, ne-a spus fosta jurnalistă din Botoșani.
Asociația are, ca parteneri, în derularea proiectului fundația Il Buno Samaritano Vitoria, parohia Sf. Cuv Melania Romana Ragusa, cei doi avocați amintiți, dar și alți parteneri care pot aduce sprijin cetățenilor.
 În zona de sud a Italiei sunt concentrați majoritatea romanilor din orașele Botoșani, Suceava, Vaslui. Andreea Pancu a activat o perioadă în presa botoșăneană.  Acum, botoșăneanca  este căsătorită, are doi băieți și s-a stabilit în Sicilia unde desfășoară chiar și activități educative pentru copiii românilor ce au ales să trăiască în această țară.