Anul acesta, Paștele va fi altfel decât până acum. Chiar dacă suntem copii sau oameni mari, cu toții vedem că lucrurile nu mai sunt chiar la fel din cauza pandemiei cauzate  de boala Covid-19. Din acest motiv, am vorbit cu un preot  de la care am dorit să aflu mai multe despre cum e mai bine să petrecem aceste sărbători în contextul actualei pandemii. Preotul cu care am stat de vorbă m-a rugat să-i păstrez confidențialitatea numelui, așa că mă voi conforma.

L-am întrebat despre slujba de înviere la care obișnuiam cu toții să mergem de Paști, iar acum nu mai avem această posibilitate. Dumnealui mi-a spus că Slujba de înviere este, în primul rând, cea mai mare sărbătoare creștină și că în noaptea aceasta, creștinii merg la Biserică purtând în mână o lumânare pe care o vor aprinde cu lumina adusă de preot de pe Sfânta Masă. Această lumânare este simbol al biruinţei vieții asupra morții și a Luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.

Totuși, anul acesta va fi altfel. “Sigur, o să fie puțin mai diferit chiar mult mai mult diferit decât de obicei. Credincioși nu vor participa anul acesta la Sfânta Liturghie, dar credem că fiecare la casa lui, va simți în suflet și va sărbători învierea Mântuitorului, în acest sens suntem îndemnați ca la ora 0.00, când se trag clopotele,  fiecare. la locul său. în curte sau în balcon, să iasă cu lumânarea aprinsă și să rostească ,,Hristos a înviat! ” apoi, să răspundem cu ,, Adevărat a înviat!”, așa, unii altora. Să simțim bucuria Învierii în sufletele noastre chiar dacă nu putem fi în biserică din punct de vedere fizic”.

Părintele mi-a mai spus că este foarte important să respectăm măsurile impuse de autorități pentru a ne fi mai bine și să ne rugăm lui Dumnezeu pentru zile mai bune.  ,,Trebuie să punem în aplicare măsurile impuse de autorități, să nu uităm de rugăciune ca Dumnezeu să aibă grijă de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru să trimită ajutor pentru cei ce se află în prima linie“.

Reamintim că autoritățile au luat noi măsuri privind sărbătorile pascale după ce președintele României Klaus Iohannis i-a avertizat dur pe guvernanți și pe liderii Bisericii Ortodoxe Române că ieșirea din casă nu este oportună deloc. Astfel, ministrul de interne, Marcel Vela a a anunțat miercuri seară că slujbele de la biserici se vor desfășura fără enoriași, în timp ce Sfintele Paști și Lumina Sfântă vor fi distribuite populației, la cerere, de către personalul clerical însoțit de maximum cinci voluntari, care vor avea echipament de protecție.  Pâinea sfințită (Paștile) se va distribui la domiciliul credincioșilor, vineri și sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 17:00, și în prima zi de Paști, între 6:00 și 12:00, iar Lumina Sfântă se va distribui sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00. Oamenii vor primi Lumina Sfântă și pâinea sfințită din pragul casei sau de la fereastră, iar în cazul blocurilor de locuințe, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecție și care va distribui apoi celorlalți vecini.