Biblia spune ca Dumnezeu a creat Cerul și Pământul. Dar v-ați întrebat vreodată ce formă are Pământul? Ei bine, astăzi, de ziua Pământului, m-am hotărât sa cercetez un pic această întrebare eternă.

Atât oameni de știință, cât și filosofii vechi şi-au exprimat părerea în legătură cu această teorie. Aristotel, filosof grec a descoperit primul ca Pământul este rotund.  Apoi, Pitagora, a întărit spusele filosofului antic, spunând ca, dacă Luna este rotundă, și Pământul trebuie să aibă aceeași formă. Totuși, au existat și teoreticieni care au susținut că Pământul este plat, numindu-i aici pe John William Draper sau Andrew Dickson White.

Grecii au demonstrat acum peste 2000 de ani că Pământul nu este plat fără să aibă la dispoziție nave spațiale sau tehnologie sofisticată. Astfel, una dintre cele mai bune metode documentate cu ajutorul căreia se putea demonstra că Pământul nu este plat îi aparține lui  Eratostene. În jurul anului 240 î.Hr. acesta a făcut demonstrația cu ajutorul unor simple bețe, reușind totodată să aproximeze circumferința Globului.

Adepții teoriei Pământului plat spun că tot globul pământesc e o farfurie plată echilibrată. Această teorie conspiraționistă susține că, de fapt, Pământul este un disc plat înconjurat de un cerc impenetrabil de gheață, pe care noi l-am denumit Antarctica. Din punctul lor de vedere, nimeni nu a traversat vreodată continentul dintr-un capăt în altul.  Teoria aceasta a fost batjocorită la nivel global. Președintele de la Flat Earth Society a fost desemnat „cea mai irațională persoană din lume”. Fostul președinte al Americii, Barack Obama, i-a băgat în aceeași oală pe cei care neagă schimbările climatice cu cei de la Flat Earth Society. Global, noțiunea în sine denotă o ignoranță voită și o negare încăpățânată de a accepta muntele de dovezi științifice.

Dar, orice formă ar avea, Pământul ne-a fost dat nouă de Dumnezeu pentru a trăi în armonie cu ceilalți semeni. Iar asta include protejarea lui, îngrijirea lui și nu ignoranța de care dăm dovadă zi de zi, aruncând în el cu gunoaie, bătând din picior ca și când noi am fi stăpâni, iar el sluga noastră.

Arătăm oare că ne pasă de puterea pe care o pământul asupra noastră?  Vă dați seama cât de mult a respirat pământul acum, în lipsa noastră?  Această izolare care ne-a îndepărtat de pământ o perioadă nu e degeaba.

Vă invit pe voi toți să vă gândiți o clipă la cât de mult rău i-ați făcut  planetei noastre! Și după perioada aceasta de izolare determinată de apariția corona virusului tot din cauza poluării noastre asupra pământului, să ne schimbăm obiceiurile. Să fim mai aproape cu inima de pământ, să nu mai aruncăm cu peturi în el, să ducem la gunoi ambalajele care nu ne mai folosesc, să colectăm selectiv, să curățăm locul ocupat la picnic, să mergem și cu bicicleta când se poate, nu doar cu mașina, să ne întrebăm de două ori dacă ne e chiar necesară a treia mașină în familie, căci toate acestea, indiferent de forma pe care o are îi dau niște riduri care-l îmbătrânesc, îl urâțesc, îl clatină. Noi, cei care viețuim în el, putem face mai mult pentru pământ. Ești pregătit?