Sfântul Gheorghe, protectorul orașului Botoșani. Care este povestea acestui sfânt?
Orașul nostru îl are, ca protector spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtător de Biruința. Este motivul pentru care m-am gândit să vă relatez povestea sa.
Sf. Gheorghe, sărbătorit de credincioși pe data de 23 Aprilie, a fost soldat roman de origine greacă și ofițer in Garda împăratului roman Dioclețian. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian in anul 303, Sf. Gheorghe a ales să își mărturisească public credința creștină, motiv pentru care a fost întemnițat și supus unor torturi greu de suportat, pentru a renunța la credința sa.
Cei ce au fost martori la suferințele sale au fost uimiți de puterea sa de a rezista la durere și au renunțat la credința lor în zei, și au trecut la creștinism. Chiar și împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian s-a creștinat, ceea ce l-a determinat pe împărat să-i omoare prin decapitare, așadar le-a tăiat capul cu sabia în 23 Aprilie 303 după Hristos.
Cultul Sf. Gheorghe s-a răspândit foarte mult, odată cu imaginea sa de cavaler, care a răpus un balaur. In Evul Mediu, Sf. Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor și al cruciaților.
Acest sfânt este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți, fiind ocrotitorul Moldovei și patronul Angliei, Georgiei și al Moscovei. Numeroase biserici și comunități îl au drept protector pe Sf. Gheorghe, așa cum îl are și orașul meu drag, Botoșani.De asemenea el este și ocrotitorul Armatei Române.
In anul 1222 Sf. Gheorghe (Saint-George) a fost pus de către regele Angliei, Richard Inima de Leu, patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Mai târziu, crucea Sf. Gheorghe (roșie pe fond alb) a devenit steagul Angliei (Union Jack).
Ziua de 23 Aprilie este cunoscută din anul 2010 și ca Ziua Limbii Engleze, ca urmare a inițiativei ONU (Organizația Națiunilor Unite).