Perioada de stat acasă din cauza pandemiei cauzate de boala Covod-19 are efecte diferite asupra fiecăruia. Sentimentele și stările prin care trecem se pot schimba foarte repede și ne pot afecta emoțional, pozitiv ori negativ.

Medicii, oamenii din linia I, ne tratează fizic și ne fac să ne simțim în siguranță, dar lor li se alătură  și psihologii care mai sunt numiți și medicii sufletului.

Raluca Ferchiu, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu de la Institutul de Psihologie GAMMA din Iași
Raluca Ferchiu, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu de la Institutul de Psihologie GAMMA din Iași

O discuție cu un psiholog ne poate ajuta într-un moment dificil cum este și cel prin care trecem acum.În această perioadă este importantă empatia, înțelegerea situatiei. Este si motivul pentru care s-a născut proiectul GAMMA health.

“Traversăm o perioadă de provocări, nu doar în ceea ce privește sănătatea, ci în toate aspectele din viața noastră; este o perioadă absolut nouă pentru fiecare dintre noi și este firesc să apară îngrijorări, temeri, diferențe de opinie și conflicte sau neînțelegeri cu cei apropiați, dificultăți de a ne gestiona timpul și resursele și multe altele. În tot acest tablou, o discuție cu un psiholog sau consilier (pentru că asta înseamnă sprijinul psihologic în perioade de urgență) ne poate ajuta să privim situația din perspective diferite și ne arată faptul că nu există niciodată doar o singură cale de a ieși dintr-o dificultate, ci putem allege, conștient cum să gândim despre ceva anume și cum să acționăm. ne-a declarat Raluca Ferchiu, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu de la Institutul de Psihologie GAMMA din Iași.

“GAMMA health project” oferă suport psihologic gratuit prin discuții telefonice pentru ca persoanele să-si poată exprima temerile, anumite idei, gândurile, emoțiile față de ceea ce întâmplă acum.

“Poate să sune oricine are nevoie să vorbească cu cineva, indiferent de vârstă și de zonă. Credem că este important să oferim oportunitatea de a discuta oricărei persoane, pentru că, așa cum spuneam la început, este o perioadă dificilă pentru toată lumea, și indiferent cât de banală ni s-ar părea uneori problema cu care ne confruntăm, ea este importantă pentru noi și acest lucru este cel care contează cel mai mult. Vom avea surpriza să descoperim că și ceilalți se confruntă cu aceleași temeri, probleme, frici și atunci când le împărtășim, este mult mai ușor să le gestionăm”, ne-a mai spus sursa citată.

Suportul psihologic va fi oferit de către o echipă formată din 65 de voluntari (psihologi, psihoterapeuți practicanți, consilieri, coach, psihoterapeuți în formare).

Practic, în cadrul acestor discuții de suport psihologic, oamenii vor fi ghidați pentru a vedea și alte perspective decât cele cu care suntobișnuiți și, în felul acesta, să găsească soluții alternative la problemele sau dificultățile cu care se confruntă. Psohoterapeutul cu care am stat de vorbă ne-a mai spus despre situațiile în care putem apela la psiholog.

“Situațiile în care ar fi recomandat ca o persoană să apeleze la discuția cu un psiholog sunt nenumărate. Ca să exemplific doar câteva dintre acestea, cele mai frecvente în această perioadă, ar fi momentele în care persoana simte că nu-și găsește liniștea, apar emoții puternice (de frică, furie, tristețe etc) pe care nu știe cum să le gestioneze, astfel încât să-și poată desfășura rutina zilnică și activitățile, fără prea multe probleme. Aceste emoții, mai intense în perioada prin care trecem, sunt absolut firești, doar că în momentul în care simțim că nu putem ieși timp îndelungat din gândurile repetitive care generează aceste emoții puternice, este momentul în care o discuție cu un psiholog este recomandată”, ne-a transmis Raluca Ferchiu, psihoterapeut.

Distanțarea socială exclude varianta unei consultații față în față cu o persoană de specialitate, dar soluțiile sunt la tot pasul: conversații telefonice, audio-video etc.

” Psihologul, psihoterapeutul, consilierul sunt mai înainte de toate, oameni  cu care poți discuta despre toate aspectele cu care îți este dificil să te descurci, dar și despre lucrurile care își plac sau de care ești mulțumit(ă) pentru a învăța cum să le dezvolți și să le extinzi. La fel este și discuția telefonică sau audio-video. Psihologul de la capătul celălalt îți va pune câteva întrebări pentru a te ajuta să exprimi problema cu care te confrunți, te va întreba despre ce soluții ai încercat până acum (ce a mers, ce nu a mers), după care explorați împreună diferite moduri de a privi lucrurile, diferite perspective, acțiuni, scenarii, astfel încât să-ți dai seama care este cea mai potrivită acțiune sau cel mai potrivit gând ce te poate ajuta în acest moment. Uneori, îți va explica aspect legate de funcționarea psihicului nostru (a minții, a emoțiilor, a comportamentelor) pentru a putea, de exemplu, să aplici și după discuție și în alte contexte, ceea ce ai conștinetizat și învățat. După discuție, poți stabili cu psihologul următoarea întâlnire și eventual  câteva obiective pe care îți propui să le atingi, ca mici schimbări, până veți discuta data viitoare”.

Printre cei 65 de voluntari fac parte și botoșănencele Florica Podariu, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, în curs de acreditare, și Laura-Daniela Gavrilaș, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu.

Florica Podariu, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, în curs de acreditare,
Laura-Daniela Gavrilaș, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu

GAMMA Health Project este valabil pe toată perioada stării de urgență, dar și timp de 6 luni cel puțin după ce aceasta se va încheia. “Ne dorim să vorbim, să ne conectăm cu oamenii, pentru a putea împreună să facem o schimbare și după această perioadă provocatoare, să putem să redefinim ce este important pentru noi, ce ne face fericiți sau mulțumiți și practice, să reconstruim viața, atât pe plan personal (cum gândim, cum ne raportăm la noi sau la ceilalți, ce decizii luăm etc), cât și pe plan relational – poate să învățăm să comunicăm mai eficient și autentic unii cu ceilalți”.

Solicitările oamenilor sunt așteptate la telefon 0741 093 131 sau prin formularul de pe pagina www.gammaclinic-psychology.ro.