Chiar dacă muzeele sunt închise, nu înseamnă că nu ne interesează zestrea lor. Și cum după 15 mai muzeele își vor deschide ușile, pentru cei care vor dori să cunoască istoria județului nostru, poate n-ar fi rău să facăi o vizita la Casa Memorială Nicolae Iorga.
Aici, există  un vas ornamental care a aparținut lui Costache  Iorga, bunicul patern a lui Nicolae Iorga, considerat primul avocat cu diplomă din Moldova. El s-a născut în anul 1799 la Botosani, fiind și primul copil al lui Manole Iorga.
După ce a studiat în străinătate, în anul 1829 s-a stabilit  la Iași, unde deținea multe funcții administrație. S-a întors la Botoșani în anul 1833 unde a și practicat avocatura, dar dupa anul 1857 se restabilește iar la Iași unde pune în practică avocatura, având o deosebită carieră de avocat.
Vasul, cu formă ovală, cu ornamente florale și cu forme geometrice, făcut prin tehnica majolica, a fost făcut cadou soților Zulnia Iorga și Nicu Iorga dupa căsătoria acestora din anul 1860.
Vasul a fost păstrat de Liliana (Iorga) Pippidi dupa moartea lui Nicolae Iorga din anul 1940. Acesta a ajuns iată într-un final la casa Memoriale în anul 1990 prin nepotul savantului Nicolae Iorga, prof. Univ. Dr. N. Pippidi.
Tehnica majolicii implică faptul că produsul ceramic utilizează un poros colorat  de lut, produsul fiind acoperit sau turnat cu smalț alb special și vopsit cu vopsele opace.