Împletitul este un meșteșug inedit pentru zilele noastre, dar și frumos, care îți cultivă răbdarea și creativitatea. Eu am cunoscut o femeie, meșter popular, foarte talentat la o multitudine de meșteșuguri cum ar fi împletitul cu andrele, corșetatul, tehnica nodurilor, lucru cu mărgele, broșe și flori din material textil, hârtie sau panglică și croitorie.

M-au impresionat foarte mult păpușelele pe care le face, acestea fiind jucării perfecte pentru copii.  Aurora Sauciuc este cea care le face și ne-a spus cum a început să împletească, dar și ce este cel mai frumos la această activitate.

Împletesc de când eram mică, m-am perfecționat în școala primară, pentru că am văzut-o pe mama sau pe bunica și am vrut să fac și eu. La început, nu mi-a plăcut ce-mi ieșea, mai târziu lucrurile făcute de mine luau altă față. Cel mai frumos lucru este când îl faci cu mâna ta,   fie el obiect de decor, o jucărie, o păpușă  sau unul de vestimentație”, a spus doamna Sauciuc.

Am vrut să aflu totodată cum ia naștere o  astfel păpușică. “În general, nu este greu, dar trebuie să ai în minte imaginea obiectului  pe care vrei sa-l faci. Apoi, alegi materialele,  asortezi culorile și te apuci de lucru. Ai mereu curiozitatea să-l vezi terminat. Cand faci un lucru din plăcere nu-i greu nimic”. 

Păpușelele sunt împletite și iau chipul unor personaje colorate cu care micuții se pot juca, făcând scurte scenete de teatru. Din aceste împletituri s-au născut Albinuța, Scufița, vulpea, lupul etc.

Și pentru că suntem într-o perioadă în care avem înclinație spre a face lucruri de mână, meșterul popular mi-a spus ce obiecte a mai realizat în pandemie.  ” În carantină nu am stat degeaba. Am început cu păpuși din sfoară, aplică- decor tot din sfoar[, albinuțe Buzz, semne de carte-tip păpușă în costum popular, cheia sol din sfoară ornată cu flori de câmp. M-am apucat de brodat, am început să lucrez două ii pentru copii, am brodat și am croșetat”

Doamna Aurora oferă periodic lecții despre cum se fac aceste lucrări elevilor și profesorilor care o solicită. “Dintre meșteșugurile pe care le știu, am arătat și la alții cum se face. De pildă, am început cu elevi de la Școala nr.11, Școala nr.10,  Școala nr. 5 , la grupuri de copii care au venit la Muzeul de Etnografie pentru diferite activități prin școala altfel, persoane adulte dornice să învetețe și chiar persoane cu handicap” , ne-a spus meșterul care a mai adăugat că munca aceasta are și un rol terapeutic. ” Este o activitate și utilă și placută pentru cei ce doresc s-o învețe. Asta pentru că le umple timpul liber cu ceva util și este o terapie pentru multe persoane”.

Lucrurile doamnei Sauciuc se găsesc și la Muzeul de Etnografie, așa că o plimbare la muzeu vă poate aduce și un obiect de decor făcut cu migală, cu imaginație și mai ales, cu multă răbdare.