Ce poate fi mai frumos în luna mai dacă nu florile? Parfumul lor magic, culorile vii, verdele frunzelor -toate fac din florile lunii mai o adevărată sărbătoare. În perioada aceasta de sfârșit de mai înflorește macul, una din florile cu cea mai scurtă durată de viață.

Această floare a fost considerată simbolul Domnului, pentru că din mac se extrage opiu, al morții, deoarece are culoarea roșu ca sângele și al somnului, deoarece opiul extras din maci este un sedativ. Conform Wikipedia,  Opiul natural este un latex pe care planta îl secretă când sunt incizate capsulele verzi. Din opiu sunt extrași numeroși alcaloizi precum morfină, tebaină, codeină și oripavină. Morfina este alcaloidul predominant în varietățile de mac cultivate în majoritatea țărilor producătoare.

În Grecia antică, floarea este asociată cu bogăția, iar în capitala Imperiului Roman, oamenii au încadrat-o printre plantele funerare deși proprietățile ei halucinogene începeau să atragă atenția asupra sa.

Macul este o floare foarte frumoasă, de sezon (mai), cu un timp foarte scurt de viață.

Macul simbolizează regretul, dar și speranța că durerea va putea fi depășită. Creștinismul consideră că această floare este simbolul odihnei sufletelor celor adormiți întru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuți, în zilele în care sunt ceremoniati, se aduc,  în general, flori de mac.