Din nou, cireșe! Poftiți la cireșe! Scumpe? Nu-i problemă, mulți plătesc prețul. Dar să vedem: de care cireșe? Românești? Din import? La prima apariție, pe piață, la prețuri foarte mari, pe care puțini și le permit, ne fac cu ochiul și socotim dacă le cumpărăm sau nu măcar într-o cantitate mică.

Fructe cu preț de lux pentru mulți dintre noi, dar care ne tentează. Din cauza vremii, cireșele de mai încă nu s-au copt, așa încât încă trebuie să fim atenți căci, pe piață găsim mai multe cireșe din import.

La începutul lunii mai, prețul cireșelor era de 80-90 de lei/kg, dar, acum,  le putem găsi și la 20 de lei/kg. Totuși, le  recomand  pe cele de la producătorii autohtoni. Îi ajutăm și pe ei, și sunt și proaspete, mai sănătoase.

Oricum ar fi, e bine să mâncăm cirește cât mai multe. Consumul cireșelor este sănătos, sunt bune pentru inimă, pentru sistemul circulator, pentru prevenirea cancerului. În plus, cireșele sunt și un antiinflamator natural.

Cu o porţie de aproximativ 125g de cireşe acoperim 20-30% din aportul zilnic recomandat de Vitamina C. Cireşele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv. Ele sunt foarte importante şi în prevenirea cancerului de colon, atat datorită conţinutului de fibre, cat şi conţinutului mare de antioxidanţi.

Sezonul adevărat al cireșelor este luna iunie, căci, nu întâmplător, luna iunie se numește și cireșar. În perioada aceasta apar și cireșele galbene, dulci și zemoase, super gustoase.

De ce recomand cireșele de la producătorii locali. Ieri, am cumpărat cireșe de la piață, de la o  doamnă,  cireșe de Cotnari. Erau foarte gustoase.