Pasiunile ne fac sufletul să respire frumos și în unele cazuri ne conturează aspirații pe care vrem să le îmbrățișăm. Astăzi, cei mai mulți dintre copii își găsesc preocupări preferate în prea generosul internet. Telefonul cu aplicațiile lui diverse reprezintă un nesfârșit tărâm de exploatat pentru generația actuală de copii. Dar sunt și printre aceștia copii ori tineri pasionați de lucruri despre care  se vorbește mai puțin azi, dar foarte intens în anii din urmă. Am întâlnit două persoane aparținând unor generații diferite având aceeași pasiune. O pasiune pentru aceeași revistă. Probabil, sunt printre voi și cititori ai revistei Unica.

Eu am stat de vorbă cu Ioana Matfeev, redactorul șef al ziarului Buzz, ce deține peste 30 de numere din revista amintită și cu Alexandra Ciotir de 18 ani, redactor la același ziar, care citește, de asemenea, aceeași revistă de câțiva ani.  Revista Unica este o revistă „glossy” pentru femei deținută de trustul de presă Ringier. Aceasta a apărut pe data de 1 decembrie 1997, fiind pe atunci cel de-al doilea glossy de femei lansat în România (după Avantaje). Revista a fost una dintre cele mai vândute în zona aceasta de glossy. În trimestrul al treilea din anul 2009 a vândut, în medie, circa 31.644 de exemplare pe ediție.

Ioana Matfeev are peste 30 de numere din revista Unica, inclusiv primul număr pe coperta căreia apărea sportiva Laura Badea. Ea ne-a spus cum a început să colecționeze această revistă. “Nu mai țin minte exact cum am descoperit revista pentru că în perioada aceea când o cumpăram, eu citeam multe reviste și ziare. Ziarele și revistele erau pentru noi atunci un fel de Insta, TikTok de azi, ne luam informațiile de acolo, scriam oamenilor de la reviste, ne răspundeau. Știu că dintre revistele cu foi lucioase, Unica era preferata mea pentru că avea și informații cu vedete și eu eram înnebunită când eram micuță după muzica românească, după artiști, eram în căutare de modele și mi-a prins bine această căutare. Chiar am avut modele frumoase, a se vedea și după multe dintre coperțile revistei”, spune Ioana.

 

Alexandra este acum în clasa a XII-a, dar cumpără revista Unica de prin clasa a IX-a. “Știam de ceva timp de Unica și o admiram mereu când mergeam cu mama la salon. Era o măsuță pe care erau mai multe reviste și nu știu cum se face, dar mereu alegeam să răsfoiesc Unica, chiar nu știu de ce. Poate mă fascina mai mult aspectul ei. O cumpăr de prin clasa a 9-a, cam de când sunt în liceu. Am mai ratat câteva numere, dar din fericire nu sunt multe. Cumpăr această revistă pentru că din punctul meu de vedere este un produs mult mai românesc decât alte reviste”.

Ioana  a cumpărat constant revista până prin 2001 după care mai mult sporadic. Dar tot coordonatoarea noastră dragă ne-a spus că pasiunea aceasta de a citi reviste și ziare a făcut-o să-și dorească să lucreze în jurnalism. Mai mult, ea visa pe vremea când cumpăra de la chioșcurile de ziare frumoasa publicație să conducă o astfel de revistă. “De prin 2000 am început s-o cumpăr sporadic, mai crescusem și eu, aveam și alte priorități. Dar pot să spun că a contribuit destul de mult la conturarea aspirațiilor mele de a fi jurnalist. Chiar dacă nu știam pe atunci ce presupune să fii jurnalist, cumpărând Unica mereu, visam să am, când voi fi mare, când voi avea propriul job, o revistă cu pagini de lux. Am ajuns să am un ziar scris de copii, dar eu spun că mi-am împlinit acest vis și cred că toate au o legătură…”, a mai adăugat Ioana.

Revista apare și astăzi, ca și atunci când o citea cu fidelitate Ioana, lunar. Alexandra spune că a adunat zeci de numere în colecția sa chiar dacă a mai sărit-o în unele luni. Partea bună e că acum revista se găsește și online. “Am destule, chiar nu știu să îți dau un număr. Din cate am auzit este o revista foarte populară și sincer m-a convins ca trebuie citită. Se găsește și online, pe Unica.ro”