În aceste zile de vară, toride, cu trăsnete și fulgere, gândurile ni se îndreaptă și spre ziua de 15. Un 15 iunie privat de manifestările ample dedicate comemorării poetului Mihai Eminescu, anul acesta, 131 de ani de la trecerea în neființă a Luceafărului poeziei românești. Nimic nu ne împiedică, în weekendul care precedă acest 15, ori chiar pe 15, sau în zilele ce vor urma, să ne găsim pașii la lacul cu nuferi de la Ipotești, lacul ce l-a inspirat odinioară și pe Mihai Eminescu. Imaginile cu verdele clar, cu vegetația matură, cu pădurea pe care o regăsim adesea și -n poezia lui ne vor încărca cu energie, cu putere, cu emoție.


Desigur, o plimbare la lac poate fi urmată de o vizită a Memorialului Ipotești. Vizitele se fac acum după reguli clare determinate de pandemia pe care o traversăm cu toții. Pot intra în obiectivele de vizitare maximum trei persoane. În cazul în care sunt deja trei persoane în căsuța familiei, de pildă,  te plimbi în curtea mare a memorialului și revii apoi când se eliberează locul pentru a-l vizita. E un loc magic ce te face să simți cum timpul stă puțin în loc.

Anul acesta, tradiționalele manifestări dedicate poetului la comemorare, organizate de Memorialul Ipotești, vor avea loc, de asemenea cu anumite restricții. De exemplu, de la ora 11.00, pe data de 15 iunie, pe site-ul Memorialul Ipotești vor fi disponibile înregistrările evenimentului. Manifestările vor începe la ora 10.00 cu un Te Deum oficiat în Bisericuța familiei Eminovici. La ora 10.30 vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului.