Absolvenții de liceu au susținut, astăzi, prima probă a examenului de Bacalaureat. Aceasta a fost la Limba și Literatura Română, iar subiectele au fost concepute în funcție de profilul urmat de elevi. Subiectele pentru profilul umanist au fost asemănătoare cu cele de la profilul real, în privința textelor la prima vedere. Diferite au fost cerințele conforme cu programa pentru acest profil. La subiectul I,  absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum și filiera vocatională au avut un text la prima vedere, respectiv „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de făcut un text argumentativ despre cum contribuie mass-media (dacă da sau dacă nu) la crearea imaginii publice a unei persoane, iar subiectul III a fost un eseu despre particularitățile unei comedii studiate. Diferența dintre profilul real și profilul uman, a fost la subiectul III. Cei de la uman au avut de caracterizat un personaj dintr-o comedie studiată, iar cei de la real au avut de facut un eseu despre particularitățile unei comedii studiate.

Miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune – cea la alegere a profilului şi a specializării – este programată joi.

Am stat de vorbă cu câțiva tineri care au susținut, astăzi, prima probă a Bacalaureatului, pentru Limba și Literatura Română, pentru a vedea cum li s-au părut subiectele și susținerea primului examen în pandemie.

Andrei, 19 ani: Subiectele de la limba română au fost ușoare însă nu mă asteptam să pice O scrisoare pierdută la subiectul al 3 lea.. Însă a fost foarte usor, parerea mea, nu știu despre alții cum s-au descurcat. dar personal. a foat ca o simulare…

Petronela P. , 19 ani: A fost destul de ușor și corect la ambele, și la real și la uman, pentru că singura diferență dintre subiecte a fost la subiectul 3 unde era și normal să fie mai greu la uman. Și cred că lucrul acesta a făcut pe toată lumea mulțumită. Pentru mine nu a fost un subiect greu. Sincer, nu merita tot stresul pe care l am avut. Nu a fost nici o diferență mare dintre anii trecuți poate că a fost nivelul de concentrare mai mare în timpul examenului, pentru că eram mai puțini în clasă și nu auzeai din toate părțile pixuri sau foșnet de hârtie. A fost mult mai bine decât mă așteptam. Chiar dacă nu a căzut ceea ce era pe gustul meu neapărat, m-am adunat și am reușit să parcurg fiecare subiect integral.

Ioana O., 18 ani : Părerea mea e că subiectele au fost de dificultate scăzută. Subiectul 3 a fost ușor, întrucât comedia a fost recapitulată de mai multe ori de-a lungul liceului și, în general, e o operă cu trăsături foarte clare și ușor de identificat. Consider că a ajutat și faptul că același eseu l-am avut și în simularea din clasa a XI-a, ceea ce m-a făcut să fiu și mai familiară cu subiectul.

Ioana Frăsinescu, 19 ani: Subiectele mi s-au parut accesibile. Subiectul I, destul de usor, s-a bazat în primul rând pe înțelegerea textului. Subiectul al II- lea, bazat mai mult pe teorie, nu cred că a surprins. Cu siguranță, sunt idei discutate și știute din clasa. Iar la subiectul al III-lea, cine a învățat, a stiut, dar, în opinia mea, și dacă nu învățai opera reușeai totuși să scrii câteva idei. Per total, nu mi s- a părut nimic deosebit față de anii anteriori.

Raluca Balan, 18 ani: Am așteptat cu foarte mari emoții proba asta, ca toată lumea, de altfel. Orice operă ar fi căzut la subiectul 3, cred că eram pregătită, pentru unele mai bine, pentru altele, mai puțin bine, iar faptul că a căzut O scrisoare pierdută, a fost o binecuvântare pentru mine. A fost amuzant, pentru că la noi în clasă, din greșeală, au adus subiecte de Real, iar eu sunt Uman și ne-am entuziasmat foarte tare să vedem că nu  este caracterizare și la o clasă vecină când s-au deschis subiectele, copiii au început să aplaude. În acele 10 minute în care am așteptat să primim subiectele de Uman, am putut să mă calmez și să mă liniștesc.

Georgiana Bojincă, 18 ani: Personal, mi s-a părut că subiectul a fost acceptabil. M-aș fi bucurat dacă ar fi picat Eminescu sau un roman interbelic. Emoțiile au fost copleșitoare, eu fiind pe parte reală, româna nu mi-a plăcut niciodată atât de mult. Nu a fost greu, dar destul de impunător la subiectul 1 B. Ciudățenia a persistat nestiind din ce opera poți exatrage un subiect din mass media. Dar în ansamblu mi s-a părut un examen de bun simț.