De ziua iei, sărbătorită în fiecare an pe data de 24 iunie, când este marcată în calendarul Creștin Ortodox  și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Asociația Învățătorilor din județul Botoșani, care o are ca președinte pe doamna profesor Florica Rotariu, a lansat pe Facebook, pagina intitulată Prețuim tradițiile românești și le perpetuăm. 

Este o pagină care se adresează tuturor persoanelor care au în colecție o ie cu motive populare românești sau care au realizat una.   ,,Scopul acestei pagini este cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției românești. Zona etnografică a Botoșanilor are nevoie de promovare pentru a pastra vie tradiția strămoșească, talentul și sufletul ales al înaintașilor”, spune Corina Palade, profesor-învățător la Școala gimnazială nr. 11 și membru al asociației amintite.

Lorena Palade

Misiunea cadrelor didactice este și acea de a cultiva elevilor lor iubirea de neam și țară, iar pentru aceasta ei trebuie să cunoască tradițiile și obiceiurile strămoșești, precum și portul popular românesc. Pagina lansată prezintă poze cu ii sau cămăși naționale lucrate manual, toate însoțite de o scurtă prezentare.

Cadrele didactice își doresc ca cea mai frumoasă poveste să fie și premiată. Inclusiv profesoarele implicate în acest proiect postează fotografii cu ii frumoase pe această pagină. Profesoara Corina Palade  a postat mai multe ii cusute și lucrate cu multă migală de mama sa, iar Lorena Palade, fiica sa, poartă cu multă grijă și dragoste la concertele sale o ie care are deja peste 100 de ani.