Pentru săptămâna aceasta, am pregătit cărţile: Ramona cea vitează,Timmy Fiasco, Fă-ţi patul.

Cititul este o preocupare ce nu trebuie să lipsească din timpul nostru, iar acum cum e vacanță chiar trebuie să ne găsim răgaz pentru o carte pe săptămână măcar. Mie mi se pare că cititul e vital creierului. Îți dezvoltă vocabularul, te ajută să te exprimi mai frumos și ai parte de aventuri interesante, intrând în lumi diferite.  Să vedem cum sunt cărțile săptămânii:

Ramona cea vitează continuă seria de întâmplări prin care trece Ramona, o fetiță foarte bine intenționată, dar care intră mereu în tot felul de încurcături. De data asta, are parte de transformări importante, provocatoare chiar și pentru o fetiță care se consideră foarte mare, de vreme ce în curând va începe școala. Împreună cu sora ei Beatrice, alintată și Beezus, va împărți, nu fără ciondăneli, o cameră nou construită, în care fiecare urmează să stea câte șase luni. Apoi, la școală, din intenții bune, ajunge să creeze neînțelegeri și sfârșește prin a se considera, la rândul ei, neînțeleasă. Ca și cum nu ar fi fost suficient, ajunge să facă o răutate tocmai pentru că se simte nedreptățită și, pentru ca tot șirul de încurcături să fie complet, se ceartă și cu bunul ei prieten Howie, cel cu care se juca de-a Fabrica de cărămizi.

Mie mi-a plăcut cartea Ramona cea viteaza, pentru că ne este expusă povestea unei fetițe. Citind această carte, mi-am dat seama că mai toți copiii au dificultăţi la scoală, dar important este cât de curajos esti și dorinta de a reuși.

Timmy Fiasco este titlul cărții și poartă numele personajului care are unsprezece ani. Este încrezătorul director executiv al „celei mai bune agenţii de detectivi particulari din oraş”, poate chiar din toată lumea. Partenerul său de afaceri este Total, un urs polar uriaş, de-o lene impresionantă. Dacă introducem în peisaj şi Fiascomobilul – trotineta electrică a mamei lui Timmy -, vom avea imaginea completă a Fiasco Total SRL, compania internaţională menită să-l facă pe Timmy atât de bogat, încât s-o scape pe mama sa de grija facturilor. Bineînţeles, planul său nu ţine seama de Cea-al-cărei-nume-nu-trebuie-rostit. Şi nici de Rollo Tookus, care e aşa de obsedat de ideea de a intra la Universitatea „Stanfurd”, încât nu e în stare să ducă la bun sfârşit nici cea mai simplă misiune de spionaj. Toate indiciile par să se îndrepte spre Molly Moskins, fetiţa care miroase ca o mandarină şi e înnebunită după Timmy. Se află eroul nostru pe o pistă greşită?

 

Fă-ţi patul. Gândit ca un cuvânt de rămas bun adresat absolvenților din 2014 ai Universității din Texas, discursul susținut de William H. McRaven, amiral în marina americană, a devenit viral pe Facebook, ajungând să adune peste 10 milioane de vizualizări. Oameni din întreaga lume au rezonat atât de mult cu ideile simple transmise de McRaven într-un mod ferm, dar presărat cu numeroase episoade umane, încât apariția cărții Fă-ți patul – Lucruri mărunte care pot să-ți schimbe viața… și, poate lumea a fost firească. „În ultimii trei ani, am fost oprit pe stradă de oameni grozavi, care mi-au relatat propriile lor povești: cum n-au dat înapoi în fața rechinilor, cum n-au tras clopotul sau cum făcutul patului în fiecare dimineață i-a ajutat să răzbată în momentele grele, a zis William H. McRaven. Toți voiau să afle mai multe despre cele zece lecții care mi-au modelat viața și despre oamenii care m-au inspirat în carieră. Această carte modestă e o încercare de a le îndeplini dorința”, mărturisește autorul chiar în prefața cărții apărute la Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei.

 Cartea este bestseller New York Times, s-a vândut în 27 de țări, iar publicații prestigioase precum Forbes, Wall Street Journal, New York Times, Washington Post sau USA Today au lăudat-o pentru forța și optimismul care transpar din ea. William H. McRaven a făcut parte timp de 37 de ani din trupele SEAL, ocupând funcții de conducere la toate nivelurile. Deciziile lui au influențat nu doar viața celor din subordine, ci și pe a familiilor acestora. În calitate de amiral, ultima sa atribuție a fost aceea de comandant al tuturor forțelor speciale americane. Din 2015 până în 2018 a fost rectorul Universității din Texas.

Cele 10 „lecții” cuprinse în carte au fost învățate de McRaven pe propria piele în special în timpul antrenamentelor pentru SEAL, cunoscute pentru duritatea lor.  Cele 10 lecții prezentate și mai jos sunt însoțite de povești emoționante despre curaj, limite depășite, camaraderie, generozitate și refuzul de a-ți plânge de milă, iar cartea rămâne o colecție de sfaturi mărunte care pot schimba în bine viața oricui:

1. Începe ziua cu o sarcină îndeplinită. Dacă vrei să schimbi lumea… începe prin a-ți face patul.
2. Nu poți acționa de unul singur. Dacă vrei să schimbi lumea… găsește pe cineva care să te ajute să vâslești.
3. Contează doar cât suflet pui. Dacă vrei să schimbi lumea… apreciază un om după cât de mare îi e inima.
4. Viața nu e dreaptă – mergi mai departe! Dacă vrei să schimbi lumea… treci peste faptul că ai fost un fursec pudrat cu zahăr și mergi înainte.
5. Eșecul te poate face mai puternic. Dacă vrei să schimbi lumea… nu-ți fie frică de Circ.
6. Trebuie să îndrăznești din plin. Dacă vrei să schimbi lumea… avântă-te spre obstacol cu capul înainte.
7. Ține piept tiranilor. Dacă vrei să schimbi lumea… nu da înapoi în fața rechinilor.
8. Ridică-te la înălțimea situației. Dacă vrei să schimbi lumea… în cele mai întunecate momente, fii cât poți tu de bun.
9. Dă-le oamenilor speranță. Dacă vrei să schimbi lumea… când ești în noroi până la gât, începe să cânți.
10. Niciodată, dar absolut niciodată, nu renunța! Dacă vrei să schimbi lumea… să nu tragi în niciun chip clopotul.