De aproximativ doi ani, în Botoșani, există cuiburi pentru cărți. Adică mini-biblioteci  în aer liber pentru a-i încuraja pe oameni să citească. Cele mai multe zac goale chiar dacă uneori mai apar și cărți mai vechi sau noi, pentru copii sau pentru adulți. 

Curiburile de cărți, o inițiativă a consilierului local PNL, Marius Oroșanu, sunt privite cu bucurie de botoșăneni, dar tot ei recunosc că sunt oameni certați cu bunul simț și ori le fură, ori pleacă acasă cu ele. Cărțile de la cuiburile din parcurile orașului sunt pentru a fi citite pe bancă pentru relaxare. ,,De multe ori am văzut că sunt carți vechi  pe care le-am citit de mult și aș vrea să le recitesc. Din păcate, rar am gasit carți, posibil unele persoane au luat carțile de la cuib și  nu le-au mai adus. E o idee  foarte bună pentru că dă posibilitatea tuturor să citească sau să recitească  carți și chiar și copiii pot citi”, ne-a spus o doamnă.

Ideal ar fi ca la mini bibliotecile din parcuri să fie aduse cărți ușor de citit, pentru tineri, pentru copii, reviste ori ziare care pot fi răsfoite și citite integral în 2-3 ceasuri cât îți faci siesta pe bancă. Un domn în vârstă care se odihnea pe bancă ne-a spus că aceste cuiburi sunt foarte bune mai ales pentru noi, copiii, pentru că ne pot deschide apetitul pentru lectură.  ,,Sunt foarte bune pentru voi, copiii, pentru că vă ajută să deschideți mai mult spre carte”

Oricine poate face un gest frumos și dacă are cărți în dublu exemplar sau la care poate renunța, le poate aduce la  cele 10 cuiburi din oraș din parcul Mihai Eminescu, parcul Junior, parcul Primăriei, parcul Marchian sau pietonalul Unirii. Încercați să aduceți cărți, reviste, publicații ușor de răsfoit și citit pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să le ia acasă, să rămână la minibiblioteca din parc.