În acest weekend am fost la țară la Durnești, așa cum v-am mai povestit și cu altă ocazie că se întâmplă la sfârșit de săptămână de când cu pandemia aceasta.  Am fost plăcut surprinsă să văd câte fructe și legume sunt în această perioada în grădină.

Am fost încântată să văd cum din semințele mici pe care le-am pus în grădină în luna martie, au crescut deja legume apetisante. Mama mea este asistent medical de profesie și mi-a explicat cât de sănătos este să consumăm  fructe și legume bio. Le voi lua pe rând, pe cele de sezon pe care le vă recomand să le cumpărați din piață, de la țărani, nu de la supermarket.

Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A și ne ajută să avem o vedere bună, dar și o piele frumoasă, fină și netedă. Aceste legume pot fi consumate crude în salate sau fierte în ciorbă. Nu mai zic de sucul de morcovii făcut la robotul din bucătărie.

Sfecla roșie este o legumă extrem de sănătoasă.  Cu frunze mari din care mămicile noastre pot face sarmale, sfecla roșie este excelentă în sucul de legume, în ciorbă sau, ca garnitură, la o friptură. Sfecla roșie tratează anemia fiind bogată în vitamina B, potasiu, fier, vitamina C.  Este una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului.

Păstârnacul este aromat și conține vitaminele B1, B2 și C, iar usturoiul este foarte bun pentru imunitate, fiind considerat chiar un medicament în perioadele în care organismul este bolnav. Usturoiul reglează și grasimile din sânge. Ceapa este și ea foarte importantă pentru sănătate fiind considerată chiar un antibiotic natural având proprietîți antiinflamatorii. Este folosită în lupta cu gripa și răceala, în scăderea tensiunii arteriale ori pentru reglarea glicemiei în cazul diabetului zaharat.

Nu închei articolul meu despre legumele de sezon fără să vă propun un exercițiu pe care trebuie să-l faceți la o grădină, a voastră, a bunicilor ori a unor prieteni. Încercați să mirosiți legumele când sunt scoase din pământ. Miros extrem de natural. Eu, una am simțit o bucurie extraordinară și abia așteptam să mănânc morcovul crud. Bineînțeles, să nu uităm să le spălăm înainte.

Dacă, totuși, nu aveți parte de norocul unei grădini de legume, cumpărați în perioada aceasta mai ales legume și fructe de la țărani și nu din supermarkete.