Botoșaniul este unul dintre orașele care numără poate cele mai multe clădiri vechi, încărcate de istorie. Chiar dacă multe dintre ele sunt părăsite și într-o stare deplorabilă din pricina faptului că nu se ajunge la înțelegeri cu proprietarii acestora, edificiile arată o istorie, o cultură bogată. Botoșaniul este remarcabil datorită culturii sale, iar asta se poate simți la o simplă plimbare pe străzile lui.

Casa Constantin Zamfirescu
Casa Constantin Zamfirescu

Casa Constantin Zamfirescu (1890), până mai ieri, Centrul pentru pregătirea profesională a șomerilor Botoșani, are 14 camere altă dată somptuoase și a aparținut boierului Constantin Zamfirescu. Imobilul aparține acum Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Sediul central al Bibliotecii Județene Mihai Eminescu

Clădirea Băncii Naţionale datează din 1926. În prezent, găzduieşte Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani.

Muzeul Județean

Fostul Palat al Prefecturii din Botoşani a fost ridicat în 1913 de maeştri italieni, în stil eclectic clacisizat. În prezent, clădirea găzduieşte Muzeul Judeţean Botoşani.

Hotel Belvedere

Casa Prasa a fost înălţată la sfârşitul sec. XIX.

Sediul Școlii Populare de Arte George Enescu

Atestată la 1872, Casa Ventura a fost construită între anii 1845-1850 în stil neoclasic, cu decoraţiuni arhitectonice interioare baroce de valoare ce îşi păstrează încă formele originale (scări, confecţii metalice, vitralii) de Grigore Ventura (scriitor şi compozitor român), tatăl artistei Maria Ventura. Reabilitată recent, Casa Ventura găzduieşte în prezent Școala Populară de Arte și secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani.

Casa Corpului Didactic

 

Casa Corpului Didactic este considerată una dintre cele mai interesante şi elegante clădiri din fondul de arhitectură al Botoşaniului. Imobilul a găzduit Liceul de fete „Carmen Silva” şi are o istorie de 122 de ani. În contextul industrializării, în cadrul clădirii Casa Corpului Didactic a funcţionat după anul 1975 şi până în anul 1990 Centrul de Calcul.

       

Fosta casă Urșianu-Fisher (1872), până mai ieri, Casa de asigurări pentru sănătate Botoșani

Biblioteca Mihai Eminescu – Împrumut carte copii

Casa Moscovici (1872), până azi S.C. „Nord Proiect”

Primăria Botoșani

Clădirea Primăriei, edificiu construit la sfarsitul sec. XVIII în stil eclectic de influență germană. Este restaurată între 1906-1914, iar la mijlocul sec. XVIII, cladirea devine sediul Tribunalului unde Mihai Eminescu a lucrat în calitate de copist în perioada octombrie 1864-martie 1865. Clădirea a fost reabilitată recent printr-o investiție derulată în primul mandat al primarului Cătălin Flutur.

Fostul sediu al Poliției Rutiere

Clădirea în care a funcționat sediul Poliției Rutiere de pe strada Marchian a fost retrocedată în anul 2007. Proprietarul, un cetăţean din Bucureşti, a scos-o la vânzare. Conform Monitorul de Botoșani, imobilul aflat pe strada Marchin, a fost cumpărat de omul de afaceri Cornel Şfaiţer, care vrea să construiască acolo un bloc. Edificiul nu este încadrat pe lista monumentelor istorice.

Centrul Vechi