În acest weekend, am descoperit un loc minunat care ar trebui vizitat mai des în aceste vremuri tulburi pentru omenire. Este vorba de Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din localitatea Horodiștea, comuna Păltiniș. Aflat la o distanță de 15 km de Rădăuți Prut și mult mai mult de municipiul nostru, locul este unul divin, încărcat de liniște și tăcere.

Aflat în apropierea graniței cu Republica Moldova de care ne desparte raul Prut și pe care din acest loc îl vezi șeruind. de cum cobori scările de piatră, te farmecă miresma florilor și frumusețea locului.

La intrare, în curtea mănăstirii, sunt șase clopote de marimi diferite, iar in fata scărilor este casa memorială a sfântului care este și muzeu. În biserică sunt așezate fragmente din metaniile sfântului. Viața sfântului este impresionantă, el rămânând orfan de mamă și de tată de mic copil. A fost crescut de bunica lui, Maria, care i-a insuflat dragoste și credință. La 20 ani intră în obștea monahală a mănăstirii Neamt.

Am stat de vorba cu maica Serafima și mi-a spus că sfântul este praznuit pe data de 5 august. Tot maica a spus ca, mănăstirea a luat ființă la inițiativa părintelui Teodosie, starețul mănăstirii Zosin, acum 2 ani. “Mănăstirea a avut la început trei maici aduse de la Vorona. A fost inițial schit aparținând mănăstirii Vorona, apoi s-a transformat în mănăstire. Sf Ioan Iacob Hozevitul a fost un om al rug[ciunii ne]ncetate”, mi-a spus maica. 

M-am îndrăgostit de acest loc și de energia pe care o emană și vă invit să mergeți la acestă mănăstire pentru a vă găsi liniștea și pentru a vă reface puterile. Este un lăcaș al îngerilor unde îl simti aproape pe Dumnezeu.