Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita.

Salina se află în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.

Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald.

Etajul geologic respectiv corespunde miocenului mediu. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime medie de circa 400 m.

Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra orizontului de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil și plastic de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului.

Corpul de sare de la Praid are în plan orizontal o formă ușor elipsoidală, cu diametrele de 1,2 si 1,4 km, iar pe baza sondelor de explorare se apreciază că are o adâncime de 2,6 – 2,8 km, fiind în acest fel cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară.

Am fost cu familia mea la Salina Praid unde s-a schimbat aproape totul fata de cum o știam.

Tiroliane, restaurante, jocuri chiar si o mica biserică. Înauntru este foarte interesant: pereții de sare, micuțe monumente, table pe care scrie istoria salinei, etc.

Acum, chiar dacă e o perioadă sensibilă, Salina se bucură de foarte mulți vizitatori și asta și datorită noilor sale atracții, dar și nevoii oamenilor de a ieși mai mult din casă.