Cei mai mulți dintre noi știm deja că la nivelul județului Botosani a scăzut numărul infectărilor cu noul Coronavirus. Acest lucru ar putea fi  îmbucărător pentru elevi și profesori, deoarece astfel școala  nu ar mai începe online. Directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică Botoșani (D.S.P), Monica Delia Adascaliței a făcut această afirmație, precizând că trebuie să păstrăm acest trend descrescător. “Dacă mergem pe trendul descendent de acum, la Botoșani a scăzut destul de mult numărul de cazuri, posibil ca Botoșaniul să înceapă școala, dar cu acele măsuri de prevenție, distanțare, dezinfecție, măști, dar totul depinde și de Ministerul Educatiei, Ministerul Sănătății”, a spus directorul D.S.P Botosani, Monica Adascaliței. Declarația directorului vine ca urmare a discuțiilor din mediul public care indică ideea că școala ar putea începe diferit în funcție de numărul infectărilor.

Monica Delia Adăscăliței-Director D.S.P Botosani

Ca să nu crească numărul infectărilor, trebuie să ne protejăm, folosind masca de protecție, păstrând distanța, evitând locurile aglomerate, spalându-ne pe mâini cât mai des deoarece acest virus se transmite pe cale aeriană.

Potrivit aceleași surse, de la începutul pandemiei, în ceea ce privește minorii, avem 45 de copii infectați dar care s-au vindecat. De exemplu, au fost copii infectați de 1 an și 2 ani, dar cei mai multi sunt între 10 si 14 și respectiv, peste 15 ani. Marea majoritate a copiilor sunt contaminați de la parinți, au avut mama,tata pozitiv.

Simptomele infectării cu acest virus sunt, în general, respiratorii, ca la o gripă normală, însemnând febră, o senzație de sufocare, de durere de gât, tuse seacă la început, după care iritativă și tot mai puternică, dureri musculare, exact aceleași simptome, ca la gripă sau viroze. Este și aceasta o formă de gripă, fiind un virus nou organismul nu este obișnuit. Foarte mulți oameni care au fost infectați, nu au făcut anticorpi. Când ne vom obișnui corpul, adică vom forma anticorpi, acesta va putea lupta cu virusul.