Bambusul familie Halau din Ștefănești

Cultură de bambus. Asta ar putea avea o familie din Ștefănești dacă bambusul plantat în propria grădină se va dezvolta. Familia Halău din Ștefănești a pus în pământ în urmă cu trei ani un puiet de bambus adus din Germania unde locuiesc copiii lor în prezent, pentru a vedea dacă micuța planta va rodi.

Surpriza a fost ca după trei ani să aibă în grădină, chiar în fața casei, un adevărat copăcel de bambus. Cei doi soți își amintesc și acum că au adus puietul într-o pungă cu gând să-l planteze în grădina casei din România.

Bambusul este un grup de plante arborescente perene. Tulpinile bambușilor sunt drepte, cilindrice, înalte până la 25 m, foarte rezistente, fiind folosite ca material de construcție.  Tulpinile bambușilor mai mari sunt goale pe dinăuntru.

Bambușii familiei din Ștefănești n-au ajuns încă la maturitatea deplină, dar se pare că au avut sol bun de vreme ce au crescut la aproape 1,50 m.

Doamna Silvica Halău și bambusul din fața casei

În Asia de est și sud est, bambușii au o mare semnificație economică și culturală. Cu toate că unii bambuși înfloresc în fiecare an, majoritatea speciilor înfloresc mai rar. Unele specii înfloresc la intervale de până la 60 sau chiar 120 de ani.

Odată ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin și de cele mai multe ori va muri. Oamenii unor culturi asiatice, de ex. în Insulele Andaman și Filipine, credeau că omenirea a apărut dintr-o tulpină de bambus.

O persoană care dorește să achiziționeze un bambul, este foarte important să știe că un exemplar micuț este indicat, deoarece planta dezvoltă o creștere explozivă. Are nevoie de  zone expuse la lumina directă a soarelui. Bambusul rezistă și la temperaturi reci (-23 de grade).