Continuăm serialul fotoreportaj Botoșani, orașul clădirilor cu istorie cu alte imagini surprinse de Mișu Haralamb pe străzile urbei.

Prima școală publică de băieți unde a învățat Nicolae Iorga

Clădirea primei școli din Botoșani. Astăzi, în clădirea de pe strada Marchian, funcționează sediul Partidului Național Liberal. În această clădire a fost prima școală publică din Botoșani, Școala primară nr. 1 de băieți, Marchian (Arhimandrit Marchian a fost primul ctitor al primei școli din Botoșani n.r). În această școală a învățat marele istoric Nicolae Iorga.

Casa Garabet Ciolac, fostul sediu al Direcției de Sănătate Publică Botoșani

În această clădire a funcționat ani buni sediul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Acum, imobilul se află într-o stare avansată de degradare.  Cladire de patrimoniu, declarată monument istoric, edificiul poartă numele de Casa Garabet Ciolac. Construită în stil clasic, Casa Garabet Ciolac datează din mijlocul secolului XIX. Numele clădirii vine de la primul proprietar, Garabet Ciolac.

Monumentul de la 1907

Monumentul închinat răscoalei ţărăneşti din 1907 izbucnită în judeţul Botoşani, este simbolul orașului. A fost ridicat  în anul 1978, iar astăzi este un loc de întâlnire pentru copiii și tinerii care au skateboard sau trotinete.

Teatrul Vasilache

Clădirea a fost construită în anul 1890 și aparținea Societății meşteşugarilor botoşăneni “Izvorul vieţii”. În 1953, Max Webber,  primul director și dirijor al filarmonicii botoșănene a recondiționat clădirea, iar trei ani mai târziu, a fost preluată de stat şi dată teatrului. Primul director al instituției a fost Max Weber.

Sediul Fundației Ștefan Luchian – Casa Ciomac Cantemir

 

Casa Ciomac Cantemir este modelul de casă de târgoveți a vechiului ansamblu medieval din Botoșani. A fost construită la 1800, în stil moldovenesc, având un pridvor brâncovenesc. Casa se compune din patru camere: salonul boieresc, atelierul de creație, galeriile de artă și sediul Fundatiei “Stefan Luchian” (în camera-atelier se pot vedea o serie de obiecte aparţinând pictorului Stefan Luchian: patul de suferinţă, şevaletul de câmp, masa de lucru, paleta, mapa, planșeta, două fotografii, o pagină de jurnal etc.). Ciomacii erau proprietari de terenuri agricole la Prut, construind mai multe case în municipiul Botoșani. Aici a locuit și Gheorghe Cantemir, fost președinte al Consiliului Județean la finalul secolului XIX.

Casa Missir

Casa Missir a fost construită în anul 1890 într-un eclectism clasicizant și păstează multe elemente arhitectonice originale, inclusiv gardul din fier forjat bogat ornamentat. Familia Missir a avut de-a lungul vremii oameni politici în administrația locală a Botoșanilor, avocați și proprietari de pământuri în zona Hangu. Ioan Missir, armean de origine,  a fost primar al Botoșaniului. Casa a fost naționalizată, iar din ’90 vândută pe bucăți, astfel încât astăzi imobilul are mai mulți proprietari decât unul singur.