Peste 30 de grade și o adiere ușoară a vântului provocată de valurile aproape line care se spărgeau de țărmul acoperit de pietre și câteva fire de nisip. Mai lipseau scoicile și nimic nu părea diferit de decorul litoralului românesc. Un peisaj mirific chiar, cu care ne-au primit lacul de acumulare Stânca-Costești (al doilea, ca mărime, din țară) și plaja amenajată pe malul acestuia. Adevărat, încă mai e de lucru la amenajarea locului, dar … avem mare. Avem și noi mare, aici, în locul de unde agață harta-n cui, la o distanță de nouă ore cu trenul până la marea cea mare, până la litoralul românesc. Da, și aici, la marea de lângă Prut vin oameni din Botoșani, dar mai degrabă, mai vizibile ochiului sunt mașinile din Iași, Suceava, Neamț și chiar București.

Peste 100 de oameni prezenți, sâmbătă la amiază, respectând cât se poate, normele de distanțare socială, aceasta fiind și principala condiție pentru o zi de plajă reușită pe meleagurile noastre. Un indicator, undeva la intrare pe plaja privată de la acumularea amintită, îți arată că ești într-o perioadă specială, una cu un virus nenorocit de care trebuie să ne păzim pentru a ne fi bine pe viitor.

După o plimbare dintr-un capăt în altul al plajei și o analiză atentă  a tot ceea ce ne înconjaoară, primul gând a fost că ne aflăm pe o plajă sălbatică. Ceva era diferit față de litoralul pe care îl știm. Fiecare persoană își găsea relaxarea și liniștea, practicând activitatea preferată. Într-un colț al micii întinderi se regăseau  grupulețe de pescari, dotate cu tot ce trebuie. Unii chiar prindeau pește, alții doar așteptau în razele soarelui fierbinte.  În lunga așteptare se bucurau de un bronz de august. Plaja nu are nisipul fin de la mare, ci pietre amestecate cu pământ uscat ceea ce face să te imaginezi într-o plajă pustie mai degrabă. Una sălbatică, cum spuneam.

Într-o altă zonă a plajei, erau așternute prosoape, cearșafuri și umbrele pentru cei care doreau să se întoarcă acasă cu bronzul mult dorit.  Unii dintre aceștia și-au improvizat pe loc adăposturi care să le țină umbră. Alții au venit foarte bine pregătiți, ca la mare, având la ei colaci și saltele gonflabile. Și-au adus aproape de ei atmosfera mării.

Indiferent că vrei să faci plajă, să pescuiești sau doar să te plimbi și să admiri timp de o oră sau două atmosfera din acest mic colț de rai  din județul unde se agață harta în cui, amenajarea de la Stânca-Costești reprezintă destinația ideală, ba chiar o deconectare totală de la grijile cotidiene.

Dacă ești norocos, poți avea ocazia să admiri jocul rațelor sălbatice aflate pe o stâncă îndepărtată, în lac. Multe mașini la intrare, aproape de plaja privată, sunt din Iași, lucru explicabil cumva de faptul că DN 24 C, care pornește de lângă Iași înspre nord de-a lungul râului Prut, trecând prin orașul Ștefănești și terminându-se în localitatea Rădăuți-Prut, pe unde se trece granița în orașul Lipcani din Republica Moldova, adică drumul care te aduce fix la marea nordului,  a fost recent asfaltat și de la Iași ajungi  în maximum o oră cu mașina personală. Se poate și la noi, nu?

Au mai rămas puține  săptămâni de vară autentică, așa că un week-end la marea nordului te va face să visezi că ești în spuma valurilor pe litoralul românesc. Și ai, aici, la malul Prutului, un avantaj, cel puțin acum în perioada de pandemie. Nu trebuie să înfrunți mulțimile între care cine știe care e infectat ori nu. Păstrează chiar și aici, însă, distanța. Relaxarea înseamnă și responsabilitate.

Detalii despre cum puteți ajunge, despre cum puteți închiria un șezlong, puteți obține accesând pagina terasei care deține plaja aici.